ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Френските ученици добре знаят що е компост и опитно поле

От Париж софийските деца и учители има какво да вземат като добра практика

В 14-и район на Париж има 36 училища. Школото, в което влизам, е с най-голяма площ за градини. Директорът на училището с огромно опитно поле ни посреща и гордо разказва, за всичко което е постигнал:

Особеното на нашето училище е, че имаме много зеленина, растителност, което не е характерно за Париж. Така хората, които работят тук с учениците, могат да използват пълноценно тези зелени площи. Има една овощна градина, а също така и за зеленчуци, където се отглеждат и билки, подправки. Това са площи, стопанисвани от хората, които работят тук. Овощната градина е създадена съвсем скоро, дърветата са малко, но се надяваме следващата учебна година да започнем да водим децата и те да участват действително в отглеждането на овошките. Много важно е при такива проекти първо да се ангажира педагогическият екип и след това да се реализират. И наистина, когато те участват мотивирано, тогава най-добре се работи.

Доминик е обучител в градината на едно от многото френски училища, които използват компост в своята работа с децата. Води ни до една от градините и разказва:

Работим с един от преподавателите на първи клас. Ще има друг парцел, който ще е обособен за детската градина, а тук изграждаме парцел със самите деца. Приготвяме и компост. Много добре можем да покажем на децата малки мравчици и други животинки. С компостираната пръст строим хълмчета… Тук вече са покълнали цветя и ще си направим едно малко езерце…

Чуйте целия репортаж от френската столица.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!