ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ВСС отново отложи решението си по едно от дисциплинарните производства срещу съдия Ченалова

Румяна Ченалова

Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи за пореден път решението си по едно от дисциплинарните производства срещу съдия Румяна Ченалова. След продължила близо две години проверка, съдебните кадровици решиха, че се нуждаят от време за изясняване на случая. 

Става дума за проверка на действията на Ченалова като адвокат по разследване, свързано със съмнения за източването на 2,5 милиона долара от македонския държавен тютюнев холдинг "Македония табак". Висшият съдебен съвет беше сезиран от македонските власти преди години.

След дълго колебание - дали да проверява, или не Ченалова, съдебните кадровици образуваха дисциплинарка, която остана активна и след като миналото лято делото в Скопие беше прекратено  Предложението на дисциплинарния състав беше Румяна Ченалова да не бъде наказана по т.нар. "Македонски случай". Гласуването беше насрочено за днес.

Самата Ченалова беше поканена за последна дума, но тя не дойде, а мнозинството от Съвета реши, че има още какво да се изяснява по случая. Какво е то, не стана ясно, защото тези производства се гледат на закрито.

Името на Румяна Ченалова нашумя покрай критиките на френския посланик за "гнилите ябълки в съдебната система". След коментара му по действията й по делото "Белведере" Ченалова се сдоби с още две дисциплинарки, беше отстранена от длъжност, престоя в ареста 72 часа и стана обвиняема.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!