ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Зам.-министърът на земеделието Георги Костов:

Мораториумът върху износа на дървесина остава в сила до приемането на промени в Закона за горите

| обновено на 09.06.15 в 10:09
Снимка: БГНЕС

Мораториумът върху износа на дървесина остава в сила, докато не бъдат приети промени в Закона за горите, въпреки изтичането на 3-месечния му срок. Това заяви пред "Хоризонт" в предаването "Преди всички" заместник-министърът на земеделието Георги Костов. Във вторник изтича тримесечният мораториум върху износа на дървесина, наложен от управляващите с мотива, че през това време ще бъдат изготвени нормативни промени за ограничаване на незаконната сеч. Заместник-министърът на земеделието подчерта:

Мораториумът върху износа на дървесина е формулиран за срок от три месеца, но и до извършването на законодателни промени, и според юристите, които ни консултират, моръториумът все още е в сила.

Надявам се, че липсата на кворум на петъчното заседание на Народното събрание няма общо с разглеждането на промените в Закона за горите. Надявам се, че времевата дупка ще бъде само няколко дни. Още утре, ако няма нещо извънредно, трябва да бъде разгледан на първо четене в парламента, категоричен беше Костов и обясни:

Промените в Закона трябва да се гледат заедно с подзаконовите рамки. Ще забраним за извършването на дейности в тъмните часове на денонощието. Ще задължим всички камиони, които влизат в гората, да си поставят GPS-и. Даваме повече правомощия на служителите по горите в рамките на едно държавно горско предприятие. Изискваме от горските да преминават допълнителни курсове. Създадохме горещ телефон на 112, свързан пряко със системата на горите. Често в рамките на половин час може да се реагира.

Представители на бранша протестираха остро срещу забраната, която според тях им струва 40 милиона лева.

Не износителите на дървесина са причина за незаконната сеч, каза Росен Калпачки от бранша:

Вече 4-5-ти месец не работя. Не съм голям износител, не съм голям играч, зад мен не стоят големи пари. Освободил съм 12 души от работа. Тези 12 човека вземаха доста добри заплати, но нещата са направо невъзможни и ако продължат да ни разиграват, това ще бъде откровено престъпление.

Народното събрание трябваше да разгледа промени в Закона за горите миналия петък, но заседанието се провали поради липса на кворум. Утре депутатите ще разгледат на първо четене промените в Закона за горите.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Георги Костов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!