ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

СГС гледа делото срещу Волен Сидеров

| обновено на 11.06.15 в 18:17
Снимка: БТА
На петото поред заседание по делото за хулиганство и посегателство над полицай Волен Сидеров се яви в съдебната зала и пое лично защитата си. Заради коментарите му по адрес на свидетели и представителя на прокуратурата, съдия Мариета Райкова заплаши депутата, че ще го отстрани от заседанието.

Сидеров дойде в Съдебната палата, заобиколен от част от съпартийците си, за да опонира на свидетелите, които казали дотук по делото, че на 6 януари миналата година на борда на самолета от София за Варна се е разправял вербално с френското културно аташе Стефани дьо Мартие и е хулиганствал на летището, където влязъл в сблъсък с варненеца Димитър Бахнев и ударил полицая Костадин Колев. За свидетелите и за тезата на прокуратурата Сидеров имаше обща квалификация:

Едно нагласено дело, политическо, което има за цел репресия върху мен. Целта е медийно оклепване.

Макар да опровергаваше свидетелите, Сидеров потвърди казаното от тях, че се е скарал с дьо Мартие. Обясни, че тя обидила партийния символ на партията, който носи на ревера си, и потвърди, че я е нарекъл терористка:

Заговори на английски, след това нещо като словашки, след това френски. Аз исках да разбера каква е, защото така странно започна да сменя езиците. Възможно е да е терористка. Изглеждаше странно, агресивно, гледаше лошо.

Лидерът на Атака видя повторяемост в делото си сега с първата си среща с Темида през 2006 година:

Ако не бяха съдебните дела срещу мен, може би щях да бия Първанов.

Сидеров продължи да дава политическите оценки и в съдебната зала, като попита някои от свидетелите на коя партия са членове.

Заради репликите му към свидетеля Димитър Бахнев, който по показания на очевидци е ритан и удрян от Сидеров и съпартийците му, съдия Райкова се наложи да даде почивка за успокояване.

Прокурорът по делото Зорница Таскова прие със спокойствие обвиненията в поръчковост и политическа намеса в работата й:

Изобщо не е предмет на обсъждане нито на проверка какви са. Аз нямам никакъв натиск. Не знам господин Сидеров откъде разполага с такава информация.


Репортажа на Силвия Великова можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!