ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

СДВР провежда полицейска операция по издирване на хора, участвали в сбиването

Деветнайсет души бяха задържани при протеста в "Орландовци"

Младен Маринов: Засиленото полицейско присъствие в софийския квартал ще продължи

| обновено на 15.06.15 в 23:22
Снимка: БГНЕС

Деветнайсет души бяха задържани при протеста тази вечер в столичния квартал "Орландовци". По-рано движението в района беше спряно. Това стана, след като част от протестиращите се опитаха да преминат по една от страничните улички и да стигнат до ромската махала. Те обаче бяха посрещнати от моторизирани полицаи от звеното "Сигма" и бяха задържани.

Полицията претърси сиво "БМВ" с пернишка регистрация в центъра на "Орландовци". Причината за това беше, че водачът на автомобила се е опитал, засилвайки се, да мине през част от протестиращите. Това накара полицаите да спрат колата, от която бяха извадени четирима души. Автомобилът беше претърсен, проверени бяха документите на водача и неговите спътници.

Все пак протестът като цяло премина мирно, без сериозни ескалации и напрежение. Полицейското присъствие в квартала беше изключително масирано. Блокирани бяха всички улици, които водят до ромската махала. Имаше голям брой представители на полицията и жандармерията, както и две водометни машини. На практика полицията беше блокирала всички подстъпи към ромската махала и опитите на част от протестиращите тази вечер да стигнат до махалата останаха неуспешни.

По-рано днес четирима души бяха обвинените за безредиците в столичния квартал "Орландовци" в събота. Обвинения са повдигнати на 19-годишния Жони Коцев и на 22-годишния Асен Коцев, на 25-годишния Георги Коцев и на непълнолетния Даниел Колев, на 17 години. Те ще останат задържани за 72 часа, а утре Софийският районен съд ще реши дали да ги остави за постоянно в ареста.

Двамата братя - Жони и Асен Коцеви - са били първите идентифицирани и задържани. Жони Коцев има присъда за кражба и грабеж като непълнолетен, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Братята са обвинени в нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Със същото обвинение от ранния следобед са и Георги Коцев и Даниел Колев.

До момента са извършени множество огледи на местопроизшествието, както и оглед на автомобил, който е бил повреден. Разпитани са 15 свидетели, назначени са съдебно-медицински експертизи, каза Румяна Арнаудова и предупреди: Непрекъснато се установяват, издирват и довеждат за разпити в районното полицейско управление различни лица, участници в този инцидент. Не мога да кажа до каква бройка ще стигне кръгът на обвиняеми лица.

Задържаните са участвали в първия сблъсък между роми и българи заради силна музика в парка в кв. "Орландовци", но Румяна Арнуадова не изключи те да са свързани и с второто му издание снощи: Това е процес на разследване. Ние ще установим, дали има връзка, дали има последователност в действията, дали има един по голям заговор, да кажем за определени действия, но на този етап подобен извод не можем да направим, посочи говорителят на главния прокурор. Засега няма данни дали задържаните са членове на фен клубове или политически партии. Всичко онова, което е предмет на разследване ще бъде проверено, включително какви са мотивите, какви са целите на деянието, дали се цели причиняване на телесни повреди на конкретни лица, дали тези деяния са свързани с хулигански или лични мотиви, коментира Арнаудова.

През целия ден представители на полицията и Общината разговаряха с живеещите в квартала, които подготвяха протеста за 18.30 часа. Полицейското присъствие в района беше засилено и бяха блокирани входовете към ромската махала. Две водометни машини и десетки микробуси на жандармерията бяха докарани от Министерството на вътрешните работи, с цел избягване на безредици.

Още от сутринта полицията започна масова операция в кв. „Орландовци“ за издирване и арестуване на хора, които са замесени в инцидентите от последните дни. Това съобщи главен комисар Христо Терзийски, който е директор на Главна дирекция „Национална полиция“:

Има две лица, на които е наложена мярка за неотклонение и задържане за 72 часа. Едно лице е задържано с мярка за 24 часа и от сутринта на територията на квартала провеждаме полицейска операция за издирването на лица, участващи както в инцидента в събота вечерта, така и в инцидента от снощи, посочи Терзийски.

Старши комисар Младен Маринов, директор на СДВР, коментира:

Цяла нощ в района на столичния квартал е имало засилено полицейско присъствие, за да не се допусне повторно ескалиране на напрежението. Засега е спокойно. Също така се предприемат разговори с местното население, съвместно с кмета на Общината, с цел да не се допусне ексалация на напрежението.

По думите на Маринов засега положението в кв. "Орландовци" е спокойно:

Колегите продължават издирването на лица, които имат съпричастност и са участвали в безредиците. Провежда се специализирана полицейска операция за издирване на две лица, които са участвали в сбиването. Ще продължи засиленото полицейско присъствие.


Старши комисар Маринов увери, че полицията е в района, за да не допусне саморазправи, а не само да охранява ромските места: 


Предприемат се мерки за разговори с местното население, съвместно с кмета на Общината, с цел да не се допусне ескалация на напрежението.


Очакваме и довечера да има ескалации, каза директорът на СДВР във връзка с планирания протест. Той апелира хората, които ще се съберат, да протестират по цивилизован начин, тихо и без нарушения.

Той посочи, че сред участващите в снощния инцидент е имало хора с крайно десни убеждения и с нагласи да извършват хулигански действия, но не ги определи като представители на футболни агитки.

Част от живеещите в кв. "Орландовци" се оплакаха още снощи, че ги е страх да излизат вечер заради опасения от ромски нападения. Жител на квартала разказва пред "Хоризонт": Тук след 20:00 ч. в парка не можеш да минеш от ромите. Всичко изпочупиха. Жените не смеят да излязат навънка. В смисъл, държавата трябва да си свърши работата, защото тук, в квартала, полиция ей сега има.

Цялото интервю със старши комисар Младен Маринов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!