ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

На финала е второто дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов

| обновено на 18.06.15 в 13:51
Снимка: БГНЕС

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов не се яви пред Върховния касационен съд, който днес заседава по делото, по което Цветанов е обвинен за длъжностно присвояване. По това обвинение той получи оправдателни присъди на две съдебни инстанции. Прокуратурата днес поиска от последната да върне делото за ново разглеждане.

По принцип подсъдимите не са длъжни да се явяват пред апелативната и касационната инстанция, но направи впечатление, че Цветанов за първи път не дойде по това дело. Той неизменно присъстваше при гледането му в Софийския апелативен съд. Адвокатът му, Менко Менков, обясни, че е зает с парламентарна работа. Днес в Народното събрание щели да се дебатират важни промени в Наказателния кодекс, чийто вносител е Цветанов. Иначе Менков обясни, че клиентът му се притеснявал от окончателните решения на съда както по това дело, така и по делото за шестте "Не"-та, по което той има на две инстанции четиригодишна ефективна присъда. Въпреки че бил невинен, чакал с притеснение тези решения. Според Менков делото се бави, защото евентуално потвърждаване на четирите години затвор на Цветанов ще трябва да доведе до обвинение на много от предшествениците му на поста вътрешен министър, отказвали в пъти повече СРС-та:

Трябва да се спазва един критерий, един аршин при всички, не само Цветанов да бъде обвиняван, но за същото нещо, което са извършили всички останали, да бъдат обвинени и те, ако това е престъпление.

По днешния казус защитата и Цветанов очакват Върховният касационен съд да потвърди оправдателната присъда и тя да влезе в сила. Прокуратурата обаче твърди, че въззивната съдебна инстанция е допуснала съществени процесуални нарушения, не е взела предвид важни обстоятелства и затова делото трябва да бъде преразгледано отново. Обратна е позицията по другото много важно дело, по което преди два месеца заседава Върховният касационен съд. Там прокуратурата иска потвърждаване на четиригодишната осъдителна присъда. Менко Менков днес обясни, че очаква от съда или да оправдае изцяло Цветан Цветанов, или да върне делото на долна инстанция заради нарушеното му право на справедлив процес.

Така или иначе оставаме в очакване на двете решения, за които по принцип законът предвижда минимум едномесечен срок, в който съдът да мисли, но обичайната практика на ВКС е да се произнася в по-дълги срокове.

Прокуратурата твърди, че Цветанов е ощетил бюджета на МВР, като през 2011 година е разрешил на разследван за рекет и задържан в ареста антимафиот да бъдат изплатени 50 000 лева във вид на заплати, отпуски и обезщетение за пенсиониране. Става дума за Орлин Тодоров, бивш шеф на антимафиотите във Велико Търново, заради когото е и другото дело на Цветанов, по което се чака окончателното решение на Върховния касационен съд ще влезе ли или не той за 4 години в затвора. 

Първо Софийският градски, а след това и Софийският апелативен съд оправдаха Цветанов за длъжностното присвояване. Окончателното решение ще е на съдиите Даниела Атанасова, Цветинка Пашкунова и Мая Цонева, от които прокуратурата иска да отменят оправдателната му присъда и да върнат делото за ново разглеждане от друг състав на Софийския апелативен съд . 

Имената на трите върховни съдии бяха изтеглени на случайния принцип в присъствието на медиите за втори път. Прецедентът беше с делото за четирите години затвор, когато за първи път журналистите бяха допуснати до компютъра, чрез който се избират магистратите във върховната касационна инстанция. То се гледа преди два месеца. В очакване на последната дума на съдиите – Татяна Кънчева, Жанина Начева и Биляна Чочева, вече вървят спекулации каква ще е тя.

Менко Менков, освен адвокат на Цветан Цветанов, представлява и Цветан Василев по делото за фалита на КТБ. То започва утре в Софийския апелативен съд и, както обеща Менков, заседанието ще бъде интересно. Той призова делото да е публично:

Ние искаме да се гледа при открити врата и вие да присъствате вътре на съдебното заседание, за да видите шоуто в пълния му блясък. Истината за КТБ до този момент не е разглеждана от български съд. Всички съдилища, както Административният съд, така и СГС, по несъстоятелността приемат, че мажоритарният собственик, когото аз представлявам, няма правен интерес да обжалва решението на Управителния съвет. Това е страшен парадокс, защото според тази практика правен интерес имали само назначените от БНБ квестори. Тоест ако аз назнача някого, той може да обжалва моето решение, обаче другите не могат, въпреки че търпят много тежки негативи в правната си сфера.

Репортажа на Силвия Великова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!