ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

МОСВ предлага 500 хиляди лева глоба при разлив на нефтопродукти

Ще бъдат въведени и санкции за събирането на пластмасови и хартиени отпадъци от контейнерите

| обновено на 09.07.15 в 18:31
Ивелина Василева
Снимка: БГНЕС

Министерството на околната среда и водите предлага законови промени, с които максималната глоба за разлив на нефтопродукти и химически вещества да стане половин милион лева. Сегашният таван на санкцията е 100 хиляди лева. С толкова е глобен "Лукойл Нефтохим" - Бургас заради скорошния разлив от тръбопровод на пристанище "Росенец", припомни министър Ивелина Василева:  
Това, за което говорим, е въвеждането на строги механизми за контрол, за санкциониране, за налагане на глоби с цел превенция, недопускане и адекватно наказание в случай, че умишлено или злоумишлено се допусне нарушение на околната среда.
Ще бъдат въведени глоби за събиране на пластмасови и хартиени отпадъци от контейнерите, обяви също министър Василева. От години организациите за разделно събиране на отпадъци искат държавата да се намеси, защото бездомните предават намереното в пунктове, откъдето фирмите трябва да изкупуват: 
Основният проблем, разбира се, е това, че трудно може да се хване на място човека, когато рови из контейнерите за отпадъци, и ако това се случи, съответно доста трудно е в последствие да се прилагат издаването на административни актове, наказателни постановления. Искаме да намерим начина, по който да има възможност за санкциониране на място.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!