ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Цацаров и Христо Иванов обещаха "да заровят томахавките и да вземат писалките"

| обновено на 16.07.15 в 13:57
Снимка: БГНЕС

Пред камерите и микрофоните главният прокурор и правосъдният министър обещаха да свалят напрежението и да започнат заедно да работят за съдебната реформа. Сотир Цацаров и Христо Иванов застанаха един до друг след поредните протест и контрапротест – този път пред Съдебната палата.

Заради предварително заявения протест на граждани, обединени в т.нар. "Група за обществен натиск", тази сутрин районът около Висшия съдебен съвет осъмна с жандармерия и служители на НСО. Дойдоха около 15-ина души, които бяха изолирани на тротоара срещу Съвета. Малко по-късно дойде и група, наричаща себе си "План Б". Протестът и контрапротестът бяха разделени от полицейските служители. Оказа се, че те имат общо искане – оставка на ВСС. "Групата за обществен натиск" обаче поиска оставката и на главния прокурор, а "План Б" – както стана ясно от записа – на правосъдния министър. И обвинител номер едно, и Христо Иванов чуха и адресираните към себе си викове "Оставка". После коментираха – първо поотделно, а после и допълвайки се – недоволството на гражданите и проблемните аспекти на графика и съдържанието на съдебната реформа. От думите им стана ясно, че призовават за едно – промените в Конституцията да бъдат приети на първо четене... и за нов подход към спорните въпроси след това.

Разбирам защо нетърпението е огромно. Разбира се, че тази стъпка, която предстои да направи парламентът, е, както и господин Цацаров каза, само първата стъпка и че има още много работа да се свърши, но нека институциите да направят тази стъпка в една спокойна среда. И защото сме докарали нещата до някъде и не можеме да си позволиме просто заради напрежение, заради грешни стъпки, грешни фрази. Всеки от нас прави грешки. Аз правя грешки, н
о не можем да си позволим заради това да не направим тази важна стъпка, заяви правосъдният министър Христо Иванов.

Главният прокурор
Сотир Цацаров допълни: Нека споровете по детайлите да не замъгляват картината. Надявам се, че есента ще можем да започнем с по-добра възможност. Тоест идеята някак е, ако я кажа по друг начин, да свалим томахавките и да вземем писалките. Аз никога не съм я вдигал. Аз просто си я нося. Мисля, че и министърът е по същия начин. 
Христо Иванов заяви, че носи само само писалка.
От коментарите на правосъдния министър по-рано пред "Хоризонт", а по-късно и на главния прокурор, стана ясно, че те намират за полезно в съдебната реформа конституционните промени да минат на първо четене и после успоредно да се работи по прецизирането им, Закона за съдебната власт и процесуалното законодателство.

Репортажа и още по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!