ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Христо Иванов: Конституционната реформа не трябва да изглежда изпразнена от съдържание

Димитър Марков: Експертността напусна конституционния дебат, той остана политически

| обновено на 20.07.15 в 18:33
Снимка: БГНЕС

В политическото разиграване не трябва да се забравя, че ако реформата изглежда изпразнена от съдържание, то това няма да бъде в полза за никого. Имаме отговорности към българското общество. Това коментира министърът на правосъдието Христо Иванов по повод съдебната реформа и декларацията, поставена от лидера на АБВ, по която ще се търси консенсус в три посоки – разделянето на ВСС на две, повишаване на правомощията на Инспектората и по отношение на прекия избор на съдии и прокурори:

Преди да видя текст, който е изработен за някакво решение, не мога да коментирам неговата правна стойност и съдържателното му значение. Разговорите са в парламента между политическите сили с участието на премиера
Бойко Борисов.

Правосъдният министър отказа да коментира резултатите от среща на премиера с лидера на АБВ Георги Първанов и идеята – за да се гарантира необходимото мнозинство за приемането на промените в Конституцията на първо четене, да се изготви декларация, която да очертае текстовете, по които е постигнато предварително политическо съгласие.

Конституционните реформи са опит за забавяне. Опит да се отклони вниманието от конкретните промени, залегнали в Стратегията за съдебната реформа, и да се "купи" време пред европейските партньори. Експертността напусна конституционния дебат и той остана чисто политически. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Нещо повече" юристът Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията:

Не си представях конституционните промени и дебата за тях в такъв вид. Те излязоха на дневен ред, след като вече беше одобрена стратегията за съдебната реформа и след като тя се фокусираше върху краткосрочни реформи и не включваше промени в Конституцията.

Според Марков реформата е наполовина "осакатена":

Начинът, по който се разви дебатът, и след днешните новини това се получи. Забави се реформата. Конституционният дебат отне от ресурса на почти всички, ангажирани с реформата. Тръгна се към конституционни реформи априори, без да се въвлече прокуратурата е тях. Това наполовина осакати реформата. В течение на дебатите достигаме до изключително неприятни пазарлъци. Това не е конституционализъм.

Марков смята, че трябва да се търси реформа на прокуратурата:

Наистина, в един момент ще изпразним от съдържание конституционните промени. Без съществена ревизия на Конституцията в частта ѝ за съдебната власт, няма да се мине. Но ако сега се направят промени, изпразнени от съдържание, това е сериозно препятствие срещу по-нататъшни ревизии на Конституцията.

Подробности можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!