ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Евродепутатът Момчил Неков: България има потенциал за над 100 защитени продукта

В ЕС има 1231 такива продукта, от тях само 2 са български

Снимка: Личен архив
Кампания в защита на българския по инициатива на евродепутата Момчил Неков вкус бе обявена и започна на събора в Рожен.

Кампанията е под надслов „Година на географските означения в България – Да защитим българския вкус“ и има за цел в рамките на една година да създаде регистър на българските храни и продукти, които могат да бъдат включени в европейските схеми за Защитени географски означения.

В момента страната ни има регистрирани едва два продукта – розовото масло и горнооряховският суджук. В същото време страни като Италия и Франция имат по над 200, а Португалия и Гърция – по над 100.

Още през 2007 година можеше да защитим българските продукти, не сме проспали тази възможност – коментира Момчил Неков пред Радио София. – Сега в рамките на една година ще положим усилия да създадем регистър от продукти, които имат потенциал да станат „защитени“.

Неков посочи и примери – смилянския боб, поморийската сол и самоковския картоф, и поясни, че ако бъдат защитени, съответните култури ще бъдат разпознаваеми в целия Европейски съюз.

По думите на българския евродепутат в момента 1231 продукта са защитени в ЕС.

От свързването на продукт със съответен географски регион полза ще имат всички производители, те ще бъдат защитени от имитации и фалшифициране, включително и на опаковките.

Чуйте повече по темата от разговора с Момчил Неков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!