ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Премиерът разкритикува РБ, че не са подкрепили част от въпросите на президента за референдума

| обновено на 30.07.15 в 12:31
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов разкритикува Реформаторския блок, че не са подкрепили част от въпросите на президента за изборния референдум. Според Борисов напоследък правело впечатление отсъствието на представителите на Блока при важни за правителството гласувания. Премиерът заяви, че депутатите от ГЕРБ не носят отговорност за отхвърлянето на 2 от 3-те въпроса на президента за изборния референдум. Пред журналисти той отправи сериозни критики към партньорите от Реформаторския блок заради отсъствието им от пленарна зала при важни гласувания. 

Борисов обяви, че е "крайно разочарован", че са отпаднали въпросите за задължителното и мажоритарното гласуване и подробно обясни колко изгодно било мажоритарното гласуване именно за неговата партия. ГЕРБ е била единствената партия, която дала най-много гласове в подкрепа и на трите въпроса, каза Борисов, според когото, ако и другите партии са били в такъв състав, е нямало да се стигне до отхвърлянето на тези въпроси. 

Завчера на Москов на здравната реформа едвам събраха 4-5 депутати от РБ. Вчера на реформата на Калфин – 10 души. Така че – да се научат колегите от РБ, че публично е хубаво да говорят, че са много големи демократи, но работата в парламента е да си седят на столовете. Мен ми омръзна ГЕРБ всеки ден да ги натискам да стоят само те в залата. 55 човека от ГЕРБ, другите – по 10, по 6 претенции за все едно са 240. Вече депутатите, нашите, започнаха страхотно да се дразнят на моите партньори, затова, че публично само чуваме претенции, а в същото време в залата ги няма, на комисиите ги няма. Ми ще си седнат малко на столовете и ще работят.

Премиерът беше категоричен, че независимо от отпадането на два от трите въпроса за президентския референдум, референдум за електронното гласуване заедно с местните избори трябва да има.

Запитан дали президентът е бил бламиран, след като депутатите отхвърлиха два от трите въпросa за, той заяви: Крайно разочарован съм, защото бяхме за трите въпроса. Единствената партия с най-много депутати, с най-много гласове е ГЕРБ. Няма друга партия, която да е гласувала. Ако бяха другите партии целите, нямаше да се случи това, което стана в парламента. По време на здравната реформа Реформаторският блок едва събраха 4-5 депутати, вчера на реформата на Калфин – 10 души,

Борисов отказа да коментира авансовото сезиране на Конституционния съд за промените в Конституцията, за да не бъде упрекнат, че се меси в работата на съда.

Тези коментари премиерът направи след огледа на ремонтиращата се сграда на Софийския районен съд близо до НДК.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!