ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Патрик Първев, задържан за побоя над 3-годишния Христо, остава в ареста

| обновено на 26.08.15 в 17:59
Патрик Първев
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд отказа да пусне от ареста един от младежите, обвинени за опит за убийство на 3-годишния Христо Велински.  Пред магистратите Патрик Първев се оплака от заплахи от своя приятел Александър Донов и заяви, че само Донов е малтретирал момченцето. Патрик твърди, че заплахите, които били многобройни,  са започнали още преди инцидента и че проговаря за тях чак сега, защото се страхувал:


Ще ме убие,  каза той,  докато напускаше съдебната зала  - отново с белезници.  Пред съда Първев обясни, че активният в тормоза над детето бил Александър,  но не можа да убеди съдия Мина Мумджиева, която, като се позова на свидетелски показания,  заяви, че няма как да бъде разграничена отговорността на двама младежи.  Що се отнася до твърденията за заплахи, тя коментира че те тепърва трябва да бъдат проверявани.  Градската съдийка обърна специално внимание на  обстоятелството, че ангажимент да гледа Христо имал Александър и пребиваването на Патрик Първев в дома на детето било без съгласието на майка му и затова  - незаконно. Показания в тази посока бил дал бащата на Александър - Светлозар Донов,  който - пак според свидетелски показания, е поел ангажимента да гледа детето пред майката Невена Велинска, докато е на работа в чужбина. По неясни причини обаче Донов превъзложил детегледаческите си ангажименти на сина си, който пък кани своя приятел.

В съдебната зала за пореден път се чуха подробности за състоянието, в което Христо е бил приет в Пирогов и за начина, по който 18-годишните гледачи са го "възпитавали". Според съдебния състав, те умишлено са искали да убият детето и само намесата на спешните медици го е спасила.

Христо е бил малтретиран поне седмица, а  свидетелка  разказала как двамата се забавлявали на няколкочасовия плач на затвореното в гардероба момченце, записа в мотивите си съда. Защо обаче тази свидетелка не е съобщила на никого  -  днес не стана ясно. Стана ясно обаче, че, според съда,  на свобода Патрик Първев  може да въздейства на все още неразпитани свидетели. А защото - месец след шокиралия обществото ни инцидент,  те още не са разпитани -  от прокуратурата не коментираха.

Новият адвокат на Патрик Първев искаше от съда  той да напусне ареста, за да продължи образованието си в едно от столичните вечерни училища. На алтернативното й предложение за домашен арест - прокурорът напомни, че при тази мярка за неотклонение обвиняемите нямат право да напускат дома си. Съдебният състав пък  отбеляза, че щом на 18 години Патрик е достигнал едва до 9-ти клас, очевидно продължаването на средното му образование не е сред основните му приоритети.

  Решението може да бъде обжалвано пред САС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!