ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Цветан Цветанов e оправдан по делото за отказ да разреши прилагане на СРС

| обновено на 14.09.15 в 18:12
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд оправда бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по делото за отказ да разреши прилагане на специални разузнавателни средства,  с които да бъде подслушван бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, поставяйки шест пъти "не" под разрешени от съдия СРС. Според обвинението ексвътрешният министър е сложил чадър над него заради близостта на Тодоров със Станимир Флоров. Такава връзка отричаха и Цветанов, и адвокатът му Менко Менков.

След две съдебни заседания, в рамките на които бяха разпитани общо трима свидетели, и 90 -минутни пледоарии, бившият вътрешен министър си тръгна от Съдебната палата невинен.

Решаващо значение за обрата изигра решението на ВКС, който върна делото, защото на Цветанов не е бил осигурен справедлив съдебен процес.

Заместник - председателят на ГЕРБ  заложи на предпазливите коментари:

Винаги съм искал присъдата, която се произнася да бъде справедлива, съобразена с българското законодателство и с това, което  е страната ни като член в ЕС.

Цветанов обеща да не превръща оправдателната си присъда в предизборен лозунг:

За разлика от други, които използваха през 2013 година да призовават да се оттегля от политиката, защото съм подсъдим. Разбира се, може би с дейността, която правех като министър на вътрешните работи, може би някой е преценил, че трябва по някакъв начин да си направи някакъв реванш.

На въпрос дали има предвид прокуратурата, вторият човек в ГЕРБ препрати към адвокатите си. И българският му защитник Менко Менков, и немският - Ханс Петер Ул, видяха политическа мотивация в активизирането на прокуратурата по делото за шестте "Не" -та близо 4 години, след като са били написани. Ул, който беше гост на предизборното събитие на ГЕРБ в зала "Арена Армеец"  в неделя, беше съвсем директен за закъснялата инициативност на прокуратурата:

Тази присъда показва, че прокуратурата не трябва да се намесва в противоборството между отделните политически партии и не трябва по никакъв повод да действа пристрастно.

Малко след като прокуратурата беше поискала отново затвор за Цветанов, Ул я  посъветва да не протестира и напомни:

Скоро ще излезе поредният доклад от ЕК и мисля, че в преценката за това как се развива правовата държава в България, това съдебно решение ще бъде осъдено.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!