ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Цацаров обнадежден от изненадващия консенсус в НС за промените в Конституцията

Според него диалогът, а не компромисът, ражда съгласие

| обновено на 24.09.15 в 12:17
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров поздрави депутатите за изненадващия за всички консенсус, който постигнаха на първо четене за поправки в Конституцията. Обвинител номер едно се въздържа от коментар по същество с аргумента, че ще го направи, след като види какви предложения за промени ще бъдат направени между първо и второ четене.

В 184-те гласа "за" промяна в Конституцията Цацаров видя доказателство, че диалогът, а не компромисът, ражда съгласие. Дали е консенсус, дали е компромис, важното е, че е крачка напред и стана поредният, който обвърза финалния вариант на конституционния ремонт с чакано становище на Венецианската комисия.

Две категории предложения за промени очаква Сотир Цацаров – популистки и конструктивни. Два примера за конструктивни даде той – явното гласуване във ВСС, което отпадна в първоначалния текст за промените в Конституцията, и своеобразен парламентарен контрол над главния прокурор чрез изслушване и задаване на въпроси, също коментиран преди текст, който не беше включен в промените, гласувани вчера. Цацаров не даде пример за популистките промени, но препрати към интервютата, които струят по темата в сутрешните блокове от някои политици. Той каза още:

Популистичните промени не ни интересуват. И за предложителите е ясно, че ще отекат в канала, но те ще свършат ефекта с оглед предстоящите избори. Те са направени, за да бъде казано на избирателя, виждате ли ние какво правим, а то всъщност е безкрайно неосъществимо.


Сотир Цацаров не каза и какво мисли за политическите спорове около съотношението между членовете на ВСС от професионалната и политическата прокурорска квота, но призова да се изчака становището на Венецианската комисия за конституционните промени, което се очаква да стане до края на месеца. От него трябва да стане ясно какво е становището на експертите за мнозинството, с което да се избират членовете на ВСС от парламентарната квота. От думите на главния прокурор стана ясно, че той подкрепя дотук коментираното предложение – това да става с квалифицирано мнозинство, както смята също, че е добре членовете на ВСС в политическата квота да не се избират измежду действащи магистрати. Цацаров призова:

Дайте да не правим прибързани заключения, сякаш, тикайки го с някакви по-песимистични възгледи към по-бавната пътека. Нека оставим нещата на народните представители, а квотата ще е такава, каквото те решат. Аз съм сигурен, че Венецианската комисия ще изрази съвсем ясни становища, не само по въпроса за квотите. Аз очаквам Венецианската комисия да изрази становище и по начина на избиране на политическата квота, дали не се налага тя да бъде избирана именно с квалифицирано мнозинство, както и по отношение на това, допустимо ли е действащи магистрати да бъдат избирани в политическата квота.

Очакваният коментар по същество на главния прокурор ще дойде след първите предложения за промени в Конституцията на това, което беше гласувано вчера.

Репортажа чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!