ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Срещата между Горанов и ръководителите в съдебната система приключи без резултат

| обновено на 07.10.15 в 18:28
Снимка: БГНЕС

Без резултат приключи срещата между финансовия министър и "тримата първи" в съдебната система – главния прокурор Сотир Цацаров и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд – Лозан Панов и Георги Колев
Тримата преговаряха за парите за съдии, прокурори, следователи и съдебни служители, след като Висшият съдебен съвет реши парите в съдебната власт да се увеличат от 1 ноември, на което остро реагира финансовият министър Владислав Горанов

ВСС има излишък в бюджета си за тази година от близо 5 млн. лв. Преди две съдебните кадровици решиха да вдигнат заплатите на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители от следващия месец със средствата от бюджетните икономии. Това автоматично направи актуален въпроса за допълнителни пари за заплати в съдебната власт в бюджета догодина.  Засега, а това беше декларирано и в специално писмо на финансовия министър, той отхвърли възможността за десетки милиони, които да получи съдебната власт догодина. За това Владислав Горанов има подкрепата на премиера, според когото магистратите са добре заплатени.

Доколкото, по Конституция, съдебната власт самостоятелно разполага с бюджета си, Горанов няма правомощия да спре увеличението и затова се стигна до днешната среща при председателя на Върховния касационен съд по обед. След това „тримата големи“ се срещнаха с членовете на ВСС. Стана ясно, че пари ще се търсят чрез съдебна оптимизация, включително и на броя на съдилищата в страната. Според Лозан Панов разговорът за парите, не бива да остава назад в конституционната и законодателната реформа на съдебната власт:

Не бива да се измества фокуса, но възнаграждението на колегите е достатъчно важен въпрос. Един магистрат, който получава възнаграждение 1 600-1 800 лева да съди някой, който кара автомобил, струващ на цената на тригодишната му заплата взета заедно, така че тук въпросите, които поставяме са свързани с независимостта и сигурността на всеки един магистрат, който си върши съвестно работата. Писмото на министър Горанов беше предхождано и от среща с министър Горанов, тоест, когато се загуби диалога между институциите, очевидно в този момент отлита и разума. Вратата е отворена за диалог и  за разговори. Ноемврийските заплати, да, но какво правим с тези от януари нататък. Ето затова трябва да продължи диалогът.


Засега ВСС не възнамерява да преразглежда решението си 5 000 000 от остатъка на съдебната власт за тази година да отидат за увеличение на заплатите на магистрати и съдебни служители. Съдебните кадровици възнамеряват детайлно да отговорят на писмото на финансовия министър от понеделник с писмо.

Разговорите ще продължат, заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който единствен коментира срещата. 


Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!