ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Цацаров: Запазване на финансовия статут на работещите в съдебната система и чрез вътрешни икономии

| обновено на 08.10.15 в 12:42
Снимка: Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за запазване на финансовия статут на работещите в съдебната система, но призова това да стане не само като се чакат пари от бюджета, а и чрез вътрешни икономии. Той призна, че част от възможните мерки, които трябва да бъдат предприети, са болезнени, но беше категоричен, че оптимизиране на системата трябва да има.


Цацаров даде пример с прокуратурата, която през последните две години е успяла да се освободи от паразитните длъжности. Според него, ако това ще се прави в цялата съдебна система, примерът трябва да дойде през администрацията на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Други възможности за осигуряване на гласуваните от ВСС по-високи заплати в съдебната система има, например, чрез събиране на милионите несъбрани взимания, които са ангажимент на Националната агенция за приходите (НАП):

Не може да продължаваме така, осъждат те на глоба, ти не я плащаш, но и никой не те търси и резултатът е, че няма пари, каза Цацаров.

Според него на финансовия министър ще бъде напомнено, че това е задължение на Агенцията, за която той отговаря.

Средствата за ремонт на съдебните сгради да бъдат извадени от бюджета на съдебната власт. В това Сотир Цацаров вижда друг източник за пари и за увеличение на заплатите на магистратите и съдебни служители.

На въпрос, как гледа на всичко това финансовият министър, с когото тримата първи в съдебната система се видяха вчера спешно, и ще се съгласи ли той да даде пари за догодина за по-високи заплати в системата, главният прокурор отговори уклончиво:

Не от някаква дискретност, защото такова споразумение сме постигнали, защото то е елемент от това диалогът ни да продължи. Аз не съм привърженик на това да извиваме взаимно ръце, тоест да проведем една среща, да си кажем, че в резултат на тази среща всеки е останал на своите си позиции и от там насетне всеки да воюва от тези позиции.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!