ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Връзката между българското и хърватското освободително движение разкрива в новата си книга Наум Кайчев

В Централния военен клуб беше представена книгата на Наум Кайчев "Илирия от Варна до Вилах: Хърватското национално възраждане, сърбите и българите". В нея преподавателят в Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" разкрива връзките между българското и хърватското освободително движение, представяйки нов прочит на тези исторически процеси.

През 17-и и 18-и век хърватският и българският народ пребивават в различни империи. По-голяма част от хърватите живеят в границите на Хабсбургската монархия и в тази среда успяват да изградят своята национална общност и да постигнат в една или друга степен своите национални цели. Част от този процес е Илирийското движение и Илирийският наднационален идеологически комплекс, който успява да обедини хърватите от разпокъсаните хърватски земи в едно цяло. Тази идеология привлича в илирийската общност и нас българите. 30-те–40-те години на 19-и век в Хърватия е имало огромен интерес към Българското възраждане
, каза пред "Хоризонт" Наум Кайчев.

Той обясни, че по онова време всяка проява на българското се е проследявало с голям интерес в Загреб:

Издаването на първия български вестник "Български орел", списание "Любословие" и на всеки български учебник са се приветствали в централното списание на илирийците. Съществувало е дълбокото разбиране, че между хървати, българи и между всички южни славяни съществува една общност.


Интервюто чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!