ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Волен Сидеров няма да се откаже сам от депутатския си имунитет

В сряда НС ще състави комисия за искането да се отнеме имунитета на Сидеров

| обновено на 27.10.15 в 18:12
Снимка: БГНЕС
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че няма доброволно са се откаже от имунитета си, но е сигурен, че той ще бъде свален. Междувременно Съветът на управляващата коалиция обсъди искането на главния прокурор Народното събрание да разреши арестуване на Волен Сидеров и Десислав Чуколов заради предизвиканото от тях напрежение в НАТФИЗ в неделя вечер. Предложението е да бъде създадена специална комисия в парламента, която да излезе със становище по случая.

Волен Сидеров каза, че е готов да разговаря с ректора на НАТФИЗ и да му се извини, ако трябва:

Аз, като народен представител, и законът го казва, и на картата ми го пише, че имам право да посещавам всички учреждения. Ако искате да направим специална прожекция и да се провери дали някакви хулигански действия съм извършил. Ако се намери хулиганско действие, предлагам да си сваля сам имунитета. Има съмнения, че правораздавателната система работи обективно. Използват се фалшиви експерти, показания на обвързани хора. Имунитетът ще бъде свален. В момента се води мръсна война. Аз не съм сигурен за живота и здравето си. И не съм сигурен в обективността на правораздавателните органи и полицията.

След срещата на партиите от управляващата коалиция депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев каза, че утре първа точка ще бъде създаването на комисия за Сидеров:

Втората тема, която обсъдихме, всъщност ние запознахме колегите с предложението, което ви представихме вчера, което беше взето от своя страна с решение на изпълнителната комисия на ГЕРБ за отпадането на член 70 от Конституцията, тоест остана като защита на народните представители единствено това, което те изразяват като политическо мнение от трибуната и гласуването в пленарна зала. Какво е тяхното отношение на всяка една от парламентарните групи, ще ви запознаят самите те.

Според него въпреки комисията, която ще бъде създадена, промяна в Конституцията е необходима:

Принципен е въпросът, не е насочено към Волен Сидеров. Недейте да казвате, че е само заради един човек. Това е абсолютно принципно положение. Не можем да разчитаме, че друг депутат няма да постъпи по подобен начин.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че ще подкрепят промяната:

Бъдете сигурни, че, както сме се разбрали, ще действаме максимално бързо, тъй като обществото очаква спешни мерки срещу тези свинщини. Необходимо е. Това чака обществото от нас. Ние това го мислим от много отдавна. Ние сме първите потърпевши от свинщините на тази група.

Борислав Великов от Реформаторския блок също заяви, че формацията може да подкрепи предложението:

РБ вероятно утре ще се събере на заседание на парламентарната група и вероятно също ще подкрепим. Ще търсим и необходимия баланс, за да може народният представител да бъде защитен, за да може да изпълнява задълженията си.

Позицията на АБВ не стана известна след срещата.

Сидеров и Чуколов пристигнаха минути преди началото на Съвета с въпроси към председателя на парламента Цецка Цачева. Сидеров заяви:

Да уточня как точно ще се действа, тъй като има безпрецедентен случай. Две искания на главния прокурор едно след друго в рамките на няколко дни и по които трябва да се състави комисия. Има 14-дневен срок минимум, в който тя трябва да заседава, не по-малко, след което да се произнесе с доклад, да влезе в залата, да се гласува и да ми падне имунитетът. По второто искане г-н Цацаров е поискал, освен сваляне на имунитет, "задържане под стража", тоест той планира в момента, в който залата гласува падането на моя имунитет, аз и Чукулов да бъдем задържани, закопчани тука с белезници, показно пред вас, вие да заснемете този момент на унижение и като Никола Петков през 40-те години да бъдем отведени с белезници, задържани под стража.

Аз исках да уточня това с г-жа Цачева, как точно ще процедира, тоест по процедура сме говорили, не по същество, дали ще гласуват или не, те ще се консултират, ще вземат решение групата. В момента и другите групи заседават на управляващите. Сега това, което ви казах, е, че ще запозная и нея, и всяка парламентарна група по първото искане, тъй като утре изтича 14-дневният срок и то трябва да се вземе решение, трябва да се състави комисия. Аз ще запозная и комисията, и всяка парламентарна група, и всяка от вас медия, която се заинтересува с факта, че първото искане на господин Цацаров е построено върху съдебна експертиза на Страхил Иванов Христов, който е в отпуск по болест от четири месеца, който няма право да бъде вещо лице, тъй като е осъден, има документ на ВСС.

Репортажа чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!