ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Новите конституционни съдии положиха клетва днес

| обновено на 11.11.15 в 14:05
Снимка: www.prb.bg
Президентът Росен Плевнелиев присъства на церемония по полагане на клетва от новите членове на Конституционния съд. През септември държавният глава назначи за конституционни съдии от своята квота Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров. Таня Райковска беше избрана за Конституционния съд от квотата на съдебната власт, а Народното събрание избра Константин Пенчев. Те ще заемат местата на Димитър Токушев, Пламен Киров, Благовест Пунев и Красен Стойчев, чийто мандат изтече.

Цялото общество даде своята оценка за четиримата новоназначени членове на КС. Всеки един от тях е допринесъл за българската държавност и всеки един от тях, сигурен съм, ще подкрепи усилията за реформа, включително и конституционна, и за върховенство на закона. Всеки един от българските конституционни съдии е достоен, а четиримата, които попълват състава, са на много високо ниво.

Конституционният съд се състои от 12 съдии, една трета от които се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента, а една трета се избират на Общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Мандатът на съдиите в него е 9 години и не могат да се избират повторно на тази длъжност. Съставът се обновява през три години от всяка квота.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!