ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Владимир Евсеев: Русия знаеше, че става дума за терористичен акт

Владимир Евсеев
Снимка: Николай Кръстев

Още от самото начало предполагах, че става въпрос за терористичен акт,  заяви в интервю за “Хоризонт“ в предаването “Събота 150“ руският военен коментатор Владимир Евсеев  относно причините, довели до катастрофата на руския самолет над Египет:

Имаше достатъчно основания за това - например пътниците сами са носили багажа си на борда, а разхерметизирането на самолета не би могло да се случи, ако е имало проблем с двигателя. Според мен нещо е помогнало на машината да промени целостта си, а и от самото начало не приемах и версията за пилотска грешка.


Този акт беше продиктуван от събитията в Сирия и борбата с терористични групировки именно в Синайския полуостров, допълни руският военен коментатор, като поясни, че:

Русия увеличи сухопътните си сили  в Сирия, като освен техника, бяха изпратени и военни съветници. В действие беше пусната и стратегическа авиация - това беше видимият акт на отговор от страна на Москва.

Русия можеше да направи и други неща, като например да прехвърли свой полк от бойната си авиация, но изчакването беше продиктувано от това да се даде време на страната ни да подготви различни варианти за отговор на терористите. Без съмнение Русия знаеше, че става дума за терористичен акт.

Относно взривното устройство, Евсеев обясни, че по последна информация то е било поставено в самолета от служители на летището:

Има предположения, че това е станало в пътническия салон и от там взривното устройство е стигнало до полет  А 321. Няма факти, които да говорят, че на борда е имало самоубиец, носещ на тялото си взрив и смятам, че става въпрос за съпричастност към инцидента от страна на техническия персонал или на човек от органите за сигурност на летището в египетския курорт.

Владимир Евсеев сподели още, че му е трудно да определи до колко зад този терористичен акт стои групировката "Ислямска държава“, като поясни, че:

В публичните кръгове в Русия, се смята че атаките в Париж са дело на групировката. Аз мисля обаче, че става въпрос за “Ал Кайда“, просто беше удобно в този момент да се говори за ИДИЛ, но що се отнася до терористичния акт на борда на руския полет в Египет, съпричастна може да е всяка една от групировките в Синай.

Личното ми усещане  е,  че зад взрива на борда на самолета стоят кръгове от  Катар, защото той пострада от свалянето на бившия египетски президент Морси и сега Катар отговоря на настоящия египетски президент Абдел фатах Сиси, като удря туризма на Египет. Не е изключена и връзка, според мен, на специалните служби на Катар - това е държава, която има тесни връзки с групировката ИДИЛ, против която Русия се бори.


Цялото интервю на Николай Кръстев с Владимир Евсеев чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!