ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Ченалова даде показания като свидетел по дело, свързано с работата й като търговски съдия

| обновено на 04.12.15 в 18:34
Снимка: БГНЕС

В продължение на близо два часа и половина уволнената съдия Румяна Ченалова даваше показания като свидетел по досъдебно производство, свързано с работата й като търговски съдия, но отказа да даде подробности за кое дело точно става дума заради следствената тайна.

Ченалова беше впечатлена, че на разпита й като свидетел е присъствал прокурор, както и от факта, че този път си е тръгнала от сградата на звеното "Антикорупция" без следваща призовка. Тя поясни, че е очаквала такава във връзка със записите на разговори с Владимира Янева заради които в понеделник ще се събере Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Румяна Ченалова допълни, че въпреки че не разбирала по какви точно правила и процедури съдебните кадровици ще искат да правят очна ставка между нея и Янева, ще отиде в Съвета.

Аз съм единствената, която твърди, че си спомням Владимира Янева да ми е разказвала за свои контакти с висши магистрати и членове на ВСС заради обвиненията си по "Червей". Тя казва, че не си спомня. Споменатите отричат да са участвали в такива разговори, коментира Ченалова. 

Най-интересното, което тя обясни е, че интересът на прокуратурата към нея, е станал особено активен след записите "Ченалова – Янева". Преди това от ареста ѝ през април до сега не е била викана в прокуратурата.

Що се отнася до случая със записите, за които ще се изправи на очна ставка в понеделник, тя коментира:

За мен няма процесуално основание да се извърши тази очна ставка. Очна ставка се извършва, когато има противоречиви твърдения по определени факти. Аз казвам, че Владимира Янева ми е разказвала тези неща, тя казва, че не си спомня. Очна ставка би било резонна, ако тя каже – не, не съм ѝ ги казвала. От друга гледна точка аз считам, че трябва да се явя, за да покажа, че стоя зад твърденията си, не се отричам от тях и съм готова да ги заявя и пред съдия Владимира Янева.

Ченалова коментира, че не очаква задълбочено разследване по аферата “Янева-гейт“, защото сравнявала начина, по който се прави това и реакцията на ДАНС след първата оправдателна присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Когато съдията Любомиров постанови оправдателната присъда, в Градски съд на другия ден долетяха службите на ДАНС, за да изземват записи от камери, за да видят дали наистина е подписано в коридора, разкри Ченалова и беше категорична, че в най-добрия случай делото Янева-гейт ще приключи с обвинения срещу нея.

Всички лица, за които се говори в тези записи, нееднократно заявиха, че тези неща няма и те са измислици. Естествено е, че ще остана само аз, която твърдя, че съм ги чула, пък производството ще приключи, че няма такива факти. Тъй като твърденията на съдия Янева са казани пред мен, понеже аз единствена ще твърдя, че това е така, може и да ми повдигнат обвинение за набедяване, защото ще го твърдя пред орган на досъдебното производство. Който и да проверява истинността на фактите -  прокуратурата е един нецентрализиран орган и всеки горестоящ прокурор, на върха е главният, може да отмени акт или да разпореди на определен прокурор какво да прави и това е уредено в закона, допълни Румяна Ченалова.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!