ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Собственик на дестилерия в Габрово: С промените няма да се намали консумацията на нелегален алкохол

Снимка: БГНЕС


Балканджиите са ракиджии и макар преди време да са варили повече сливова, а сега все повече да слагат на масата гроздова, продължават традицията и превръщат варенето на ракия в ритуал. Селските казани, там където не са откраднати, продължават да работят. Вече има и нови модерни ракиджийници.

Иван Лесов има малък обект за дестилиране с обем от 1000 литра. Според промените трябва или да се пререгистрира или да намали казаните. Казва, че каквото и да предприеме няма да му излезе сметката. Ще се наложи да освободи част от работниците си и най-вече приходите в държавната хазна няма да се увеличат:

Ако имаше поне най-малък смисъл от тези промени, да ги направят, но то няма абсолютно никакъв смисъл. Или поне промените са насочени в посока , която по никакъв начин няма да доведе до увеличаване на парите в бюджета, защото не е този пътят.

Според собственика на тази дестилерия работещите на черно няма да бъдат ударени, ако не се затегне контролът на местата, където се продава алкохол. Вместо това се затягат кранчетата на ракиджийниците и се ограничава производството на истинска ракия, коментира Лесов:

Ракия от грозде и плодове не отива на нелегалния пазар, защото е скъпа. На него отива спирт, разреден с вода, добавени аромати. А в тези съоръжения спирт не може да се обработи, не е възможно технологично да се произвежда спирт. Тоест по никакъв начин с тези промени няма да се намали консумацията на нелегален алкохол.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!