ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Владимира Янева не се яви пред Етичната комисия на ВСС

| обновено на 07.12.15 в 12:39
Владимира Янева
Снимка: БГНЕС

Бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева уведоми членовете на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет, че няма да се яви на предвидената за днес очна ставка с уволнената съдия Румяна Ченалова заради записите на разговорите помежду им.

Самата Ченалова дойде на изслушването в комисията. Яви се и само един от поканените адвокати - Иван ТодоровТой отхвърли твърденията, че е мъжът от записите на разговори между съдийките.
Янева е уведомила съдебните кадровици, чрез адвоката си Антон Станков, че няма да дойде, но е отговорила писмено на зададените ѝ въпроси, включително и за другите гласове от записите на нейни разговори с Ченалова. 
В този писмен отговор Владимира Янева е обяснила, че не си спомня да е говорила с Румяна Ченалова за делото "Червеи" и за разговорите около него, в които се намесват имената на премиера, главния прокурор и председателя на ВАС и членове на ВСС. 

Румяна Ченалова изрази съжаление, че днес не е успяла да се види очи в очи с Владимира Янева, защото тя твърди, че такива разговори е имало, че на тези разговори са присъствали и други лица, тя също не пожела да спомене мъже от тези разговори, и на тези разговори се е говорело за мегаразследването "Червей". По думите на Румяна Ченалова, Владимира Янева упорито през периода е търсила възможност да се спаси от дисциплинарно и наказателно производство заради СРС-та срещу информационната система на МВР, включително и със съдействието на главния прокурор. Ченалова посочи:
Този скандал е изключително грозен, защото показва ужасяващи девиации на обществените отношения. Една системна намеса и обвързаност на изпълнителната със съдебната власт. Аз съм вестоносец. Аз не съм пълководецът, който ще реши какво да се случи. Това са органите, това е ВСС, това е прокуратурата, защото тука става дума за нарушение на Етичния кодекс, тука става дума за престъпление.

В сряда Румяна Ченалова е призована на разпит в Столичното следствие - според предположенията ѝ заради разследването за скандалните записи. Румяна Ченалова не изключва възможността това да са законни СРС-та, въпреки че имаме уверенията на главния прокурор, че е направена проверка и не става дума за законни СРС-та по отношение на Румяна Ченалова и Владимира Янева.

Според Ченалова записите "Яневагейт" показват най-нелицеприятните и показващи силна зависимост отношения между изпълнителната и съдебната власт.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!