ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Прокуратурата иска ВКС да отмени оправдателната присъда на Цветанов

Цветанов възмутен от записите на разговори между Янева и Ченалова

| обновено на 08.12.15 в 12:21
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов изрази възмущението си от разпространените записи на разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Цветанов беше категоричен, че не се е разпознал в споменатите в разговора имена Цветан и Цецо и декларира, че от началото на съдебните дела срещу него не е поддържал никакви контакти с бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, с която преди това са били семейни приятели:

В момента, в който бяха образувани делата, съм прекратил всякаква комуникация както със съдия Янева, така и с членовете на нейното семейство. Смятам, че това е абсолютно резонно и съм го казал многократно.

Той се възмути от речника на двете съдийки:

Недопустимо е в една правова държава да има подобни словесни разговори между представители на съдебната система. 

Категорично не се съгласи, че е възможно Бойко Борисов да се нареждал на главния прокурор да опраска Владимира Янева , както и че този случай е сценарий за клатене на държавата.

Цветан Цветанов коментира темата след края на заседанието на Върховния касационен съд (ВКС), който трябва окончателно да реши невинен или виновен е той за престъпления срещу правосъдието.

Бившият вътрешен министър поиска от Върховния касационен съд да потвърди оправдателната му присъда по обвиненията за престъпления срещу правосъдието. От държавното обвинение поискаха делото да бъде върнато в Софийския апелативен съд (САС). Съдът ще се произнесе след два месеца.

Две съдебни инстанции го осъдиха на четири години затвор. След като първият състав на ВКС отмени присъдата му заради неосигурен справедлив процес, делото стигна до САС и тогава той беше оневинен по т.нар. "дело за 6-те Не-та" под разрешено от съдия СРС. 

Сега ВКС може да приключи делото с окончателно невинен, както искат Цветанов и защитниците му. Може обаче да го върне отново на САС заради съществени процесуални нарушения, видени от прокуратурата. Решението на върховните съдии ще стане ясно след два месеца. 

Цветан Цветанов очаква утре да минат конституционните промени във формата, в който те получиха мнозинство преди началото на лятната ваканция. Той подкрепи правосъдния министър Христо Иванов и заяви, че не очаква след гласуването на промените в основния закон утре да има проблеми със стабилността на кабинета и мнозинството.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!