ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Членовете на убитото руско царско семейство могат да бъдат канонизирани като светци

След установяването на автентичността на тленните останки на руското царско семейство вероятно през февруари идната година те ще бъдат погребани повторно и обявени за светини, а пред тях вярващите ще могат да се молят. Руската Православна Църква създаде специална синодална комисия, която ще следи започналото изследване на останките. Досега църквата в Русия имаше съмнения относно автентичността на останките, погребани през 1998 година в Санкт Петербург.

По настояване на църквата руските власти предприеха повторна ДНК-експертиза на останките на царското семейство, чиито членове са били убити след Октомврийската революция през 1917 година. Целта е, след като бъдат разсеяни породените съмнения, членовете на руската царска фамилия да бъдат обявени за светци според канона на православната църква.

Епископът от Руската патриаршия Тихон Шевкунов, известен духовник и публицист, който активно се занимава с темата, обясни пред „Хоризонт“:

Засега наричаме тези предполагаеми останки Екатеринбургски. Водят се сериозни изследвания върху тях, които освен генетическия аспект обхващат и историческите събития, както и техния антропологически профил. Надявам се, че в обозримото бъдеще, когато всички проблеми и съмнения бъдат снети, Руската Църква ще може да отговори на възникналите въпроси. 

Паралелно с дебата за истинността на останките на руското царско семейство руското общество се вълнува и от друг, свързан непряко с темата въпрос - дали трябва да се промени названието на една от метростанциите в Москва, свързано с групата на болшевишките революционери на Павел Войков, извършители на екзекуцията на царското семейство през юли 1918 година.

Повече по темата - в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!