ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Артур Геворкян: С действията си в Сирия, Русия иска да бъде решен проблемът с "Ислямска държава"

Артур Геворкян
Снимка: Николай Кръстев

Въпреки близките отношения, които демонстрираха до неотдавна Москва и Анкара, между тях имаше вътрешно напрежение, което логично ескалира и доведе до сегашната ситуация. Това каза в интервю за „Хоризонт“ в предаването „Събота 150“ Артур Геворкян - политолог по регионални отношения и бивш военен експерт. Той е на мнение, че с действията си в Сирия, Русия иска да бъде решен проблемът с групировката „Ислямска държава".

Свалянето на руския самолет в Северна Сирия беше така да се каже последната капка преляла чашата, за да се стигне до такава ескалация на напрежението. Такова между Русия и Турция съществуваше отдавна, независимо от демонстрираните от тях партньорски отношения, но него не се обръщаше съществено внимание, въпреки някои инидикации за това.

Действието със свалянето на самолета показа, че Турция е привърженик на старата неосманска политика и президентът  Ердоган е неин продължител. Независимо кой ще бъде на власт, съседите и партньорите на Турция ще трябва и занапред да бъдат внимателни заради променливата политика в страната и специфичната дипломация, водена от Турция.

Според Геворкян ако в Сирия властта вземе „Ислямска държава”,  това ще се превърне в непосредствена опасност за Русия и южните и граници:

Освен това подобно нещо би довело и до разпространението на радикалните ислямистки идеи. Победа на ИДИЛ би означавала победа за  Турция в конфликта в Сирия и това ще е възстановяване на османските идеи  на най лошите идеологически основи.

За това Русия е в Сирия и ще бори за окончателното унищожаване на „Ислямска държава” и идеологията й.  Има вариант, ако този проблем не бъде решен сега, ситуацията да ескалира до степен, по - опасна отколкото историята я помни в края на 30-те години на миналия век в Европа по времето на Хитлер.

Аз съм бил в Сирия в средата на 90-те години и познавам действията на семейството Асад. Мога да кажа, че Башар Асад не остави Сирия и Дамаск в най-критичния период, така както Сталин, не напусна Москва в началото на Втората световна война.

Действията на Асад говорят, че е лидер, макар той да не бе подготвян за наследник на поста на неговия баща. Сега виждаме, че сирийците го подкрепят.

Според Артур Геворкян Москва и Вашингтон трябва да продължат да работят по намиране на решение на конфликта, а въпросът за съдбата на Асад е в ръцете на сирийците. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!