ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Атанас Атанасов: Сектор "Сигурност" се управлява ръчно от премиера

Снимка: БГНЕС

Сектор "Сигурност" на практика се управлява ръчно от министър-председателя, включително се управлява ръчно и цялостната кадрова политика в този сектор. Това каза в Народното събрание бившият председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност ген. Атанас Атанасов.

Той обясни, че забелязва прилики с модела от времето, когато Георги Петканов беше МВР министър, а Бойко Борисов – негов главен секретар – което тогава е наричал „кадрова търговия“ – задоволяване на интереси на определени олигархични кръгове чрез назначаване на възлови позиции в сектора за сигурност.

По този начин според Атанасов се демотивира цялостният състав на МВР и службите за сигурност, тъй като служителите, в огромната си част професионалисти и почтени хора, си дават сметка, че израстването на йерархията не зависи от резултатите на тяхната работа.

Той алармира още за изградения и запазен механизъм за изтичане на важна класифицирана информация към олигархични кръгове – към наричаната от него сарайско-библиотекарска групировка, за която работят части от ДАНС.

На практика има струпване на сили и средства в определени големи населени места, а цели райони са оголени и няма присъствие на полицейски служители. Това е голям проблем за битовата престъпност и той не беше преодолян, коментира още Атанасов.

Очаквам за трета поредна година СДВР да е последна по резултати и разкриваемост на престъпленията от всички областни дирекции на МВР, прогнозира Атанас Атанасов:

Не може в три поредни години в най-голямото звено на МВР резултатите да са плачевни и да се дава кредит на доверие на това ръководство, което е в момента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!