ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Д. Марков: От тук нататък всяко едно действие на ВСС ще бъде приемано с недоверие

Снимка: БГНЕС

От тук нататък всяко едно действие на Висшия съдебен съвет /ВСС/ ще бъде приемано с недоверие - прогнозира в „Преди всички“ Димитър Марков, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията. Така той коментира вчерашното решение на Съвета да бъде сменена Соня Найденова, която представляваше органа досега, с Димитър Узунов. Смяната й, след изразени от нея непопулярни за Съвета предложения, е лош знак за цялата съдебна система, посочи Марков:

От тук нататък обществото ще вярва, че всяко едно действие на този ВСС, колкото и вярно, правилно и целесъобразно да е то, не е резултат от волята на ВСС, а е резултат от воля, която ВСС просто изпълнява. Тази пропаст между общество и държавна власт расте с всяка изминала седмица.

Държавата става все по-арогантна в поведението си, пропастта между нея и обществото расте, каза още Марков:

Забелязва се все по-арогантно поведение от страна на държавата, не по един или два случая и не само в областта на съдебната власт и съдебната реформа, което е абсолютно контрапродуктивно и в един момент в действителност може да доведе до негативни последици и за самата държава. Но този тон се зададе още от правителството и той все по-ясно и по-символно се подчертава пред обществото – че държавата е там, за да управлява и за да взема решения, а всеки, който проявява склонност да критикува или да не се съгласява, по символен начин ще му бъде показано, че няма шанс да промени статуквото.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!