ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Лозан Панов напусна демонстративно заседанието на ВСС

| обновено на 21.01.16 в 12:41
Снимка: БГНЕС

Председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че напуска заседанието на ВСС, защото отказва да бъде представляван от Димитър Узунов, докато Узунов не предостави разпечатка от мобилния си телефон за времето от 9.30 до 12.30 часа на 14-и януари, когато започна скандалът с есемеса, свързан с работата по "Яневагейт".

Узунов заяви, че е готов да го направи, но ако се установи, че не е той, очаква извинение.

Лозан Панов напомни, че всъщност Узунов е човекът, към когото има най-много подозрения, че именно той е автор на този есемес. Панов допълни, че не вижда причини да остава на заседанието на съвета. Вчерашното решение за смяната на Соня Найденова с Узунов, той нарече колективна наглост и арогантност и предупреди съдебните кадровици, че това няма как да остане ненаказано.

Панов не присъства на заседанието в сряда. Днес той обясни, че не можел да повярва на това как вместо да се търси автора на съобщението до премиера, съдебният кадрови орган е решил да приключи скандала с есемеса със смяна на представляващия Съвета. Този път това няма да го бъде. Не може всички да сме маскари, каза Панов пред колегите си и ги предупреди, че всичко това няма да остане безнаказано, а парата, която се натрупва, рано или късно ще избие. За мен това е дъното, което може да стигне Висшият съдебен съвет. Това води до недоверие и към Висшия съдебен съвет, и към цялата съдебна система. Не твърдя, че господин Узунов е този, който е изпратил есемеса, а казвам, че има подозрения за всеки един, който в този момент е гласувал за промяна на представляващия Висшия съдебен съвет. Аз отказвам да участвам в заседанията на ВСС, докато този въпрос не се изясни. Отказвам да участвам в тези лъжи, конспирации и манипулации, защото смятам, че това е начинът, по който се върви от скандал в скандал, без изясняване на всички конкретни факти и обстоятелства.

Панов, който от средата на декември, когато произнесе прословутата си реч Да кажем не на страха, е обект на критики и лични обиди от определени медии. Днес той отказа да влиза в диалог с тях и отказа да им отговаря:

Много неща се изказаха още от декември месец до този момент. Ако влизам в диалог с всеки един, аз смятам, че ще се постигне тази цел, която се търси, а именно влизане от скандал в скандал, завоалиране и в крайна сметка омаскаряване на всички. За това питам още веднъж: Каква е причината и кой изпрати съобщението? За мен това е важен въпрос за всички. Това тежи върху целия Висш съдебен съвет.

Междувременно Соня Найденова коментира отново вчерашното решение и направи връзка между предстоящия доклад на Европейската комисия и това, което се случи:

Това, което аз премисляйки всичко от вчера на обяд насам, достигам до извода, че може би тези заявки, които обещахме, защото приемам, че съм колективен играч, макар и колективизма да не се случва в този вид, в който аз си го представям, осветлиха едни наистина по-различни начини на работа, които са били видими, но сега стават и неприкрити. Решенията се налагат без да се провежда един наистина демократичен дебат и обсъждане и без предварителна подготовка на всички. Аз не мисля, че това, което правя, би трябвало да разгневи някого. Смятам, че всеки трябва да има търпимост към различното мнение, дори и то да е мнение на малцинството. Но ми се струва, че това, което се случва, е изключително притеснително за работата на ВСС и занапред, защото въвличането и влизането от един скандал в друг скандал се отразява изключително неприятно и мисля, че това е една от целите на тази поредица от скандали – именно ВСС да е най-негативно отразената институция в предстоящия доклад на Европейската комисия.

Подробности чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!