ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Андрей Островский: Русия трябва повече да се обърне за сътрудничество с Китай в икономическата област

Снимка: Николай Кръстев

Виждаме намаляването на темпа на китайската икономика. За това още в самото начало на годината каза и генералният секретар на Китайската комунистическа партия Си Дзин Пи, който заяви, че Китай трябва да влезе в състояние на нова нормалност, което означава, че трябва да се премине от досегашния висок ръст на развитие към по-ниски равнища. И нещо повече - резервите на Китай за бързо развитие вече са изчерпани. И китайската икономика трябва да живее и да работи при по-ниски темпове. Дори ръководството на китайските комунисти смята, че икономиката трябва да расте, но до 6,5-7 % на годишно равнище в периода от 2016 до 2020 г. Това каза в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ Андрей Островский, китаист и заместник-директор на Института за Далечния изток в Руската академия на науките и ръководител на Центъра за икономически и социални изследвания за Китай.

Според Островский общото между Русия и Китай е достатъчно много:

Преди всичко става дума за интереси в Азиатско-тихоокенския регион, което включва развитието на Далечния изток, както и развитието на Източен и Западен Сибир и областта Синдзян също. Това е и проблемът на развитието на икономическия пояс на пътя на коприната, който Китай иска да изгради. Трябва да призная, че съм съгласен, че по същество развиването на този маршрут на Копринения път през Каспийско и Черно море до пристанището в Иличовск е в голяма степен пиар акция. Това е двойно прехвърляне и ще струва доста скъпо, защото става въпрос освен за морска част, но и за жп път. Смятам, че Русия повече трябва да се посвети на сътрудничество. Русия трябва повече да се обърне за сътрудничество с Китай в икономическата област. Обемите на инвестиции и търговско сътрудничество между Русия и Китай не са големи.

Според експерта китайският интерес към Сибир е свързан с регионалното сътрудничество и развитието на икономиките на двете съседни страни в този район: 

Проблемът е в това, че Русия има много сериозен проблем с инфраструктурата си в Сибир. Китай може да помогне с развитието на селското стопанство, но за да стане това, е необходимо да има големи инвестиции в инфраструктурата.

За да може Русия да привлече инвеститорите от Китай, трябва да има организация на гаранция и презастраховане на инвестициите, идващи от Китай, ако иска да има от там бизнесмени, а това тя го няма.

Андрей Островский заяви още, че пред Китай има три сериозни проблема, които след 10 години ще окажат влияние върху развитието на страната:

Първият от тези проблеми е населението на страната, вторият е свързан с енергоресурсите и третият е свързан с екологията. Така че увеличението на потреблението на нефта е свързано с другия проблем с екологията, защото развитието на въглищата и тяхното използване в икономическите субекти като заводи и предприятия директно влияе върху здравето на хората, свързано с вредните емисии, които се отделят от тях. Този проблем е сериозен не само за Китай, но и за неговите съседи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!