ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Съдът пусна под гаранция братята, обвинени за убийството на Тодор от Враца

| обновено на 26.01.16 в 12:17

Софийският апелативен съд промени мерките за неотклонения на двамата братя от Враца, обвинени за смъртта на 18-годишния Тодор. Иван и Десислав Дамянови вече са с мерки за неотклонение "парична гаранция" от по 2000 лв. Решението на съда е окончателно.

Десислав и Иван Дамянови не бяха в съдебната зала. Не дойдоха и близките на убитото момче. 

И този съдебен състав трябваше да решава за мерките на двамата братя без ключовата съдебно-медицинска експертиза, която трябва да установи има ли причинно-следствена връзка между побоя над Тодор и смъртта му. Не е готов и видеоанализът на запис от мобилен телефон, предоставен от свидетел на инцидента от 12 януари.

Затова, като прецени, че към момента единственото, установено категорично, е, че е имало физически сблъсък между двамата братя и Тодор, че те са си разменили удари, а починалият е използвал бокс, съдът коментира, че е налице обусловено предположение за авторството на Десислав и Иван Дамянови в инцидента, но не и че, ако са на свобода двамата могат да се укрият, мотивирани от тежкото наказание, предвидено в закона за умишлено убийство. Напротив, апелагивните съдии смятат, че двамата братя имат добри характеристични данни, не са осъждани и не са имали други сблъсъци с правосъдието. Лаконично, адвокатът им Росен Бончев каза, че е нормално съдебно-медицинската експертиза да се бави и после се скара на медиите:

След 15 дни ще бъде изготвен, тъй като има химически изследвания и хистологични, които трябва да бъдат готови, а има предварително заключение. Мисля, че медиите нажежиха достатъчно обстановката. Има много по-важни случаи сега, на които мисля, че можете да се обърне по-сериозно внимание.

Инцидентът раздели Враца и предизвика противоречиви реакции в страната. Решението на Окръжния съд да освободи двамата братя от ареста също допринесе за повишаване на напрежението и след него близките и приятелите на Тодор заплашиха с бунт и саморазправа заради преквалифицирането в движение на обвиненията на Иван и Десислав Дамянови от умишлено причинена лека телесна повреда, довела до смъртта на Тодор, в умишлено убийство по хулигански подбуди. Техни близки пък възразиха и също протестираха, настоявайки за справедливост за двамата братя:

Подобна ситуация не играе добра роля и не спомага да се създаде едно предвидимо правосъдие – каза говорителят на Врачанския окръжен съд Снежана Наумова по повод полюсните обществени реакции.

Още по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!