ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Хюсейн Амир Абдуллахян: Няма ясна граница между сирийската опозиция и "Ислямска държава"

Емил Ценков: САЩ и Русия ще загърбят различията си, за да постигнат мир в Сирия

Хюсейн Амир Абдуллахян

Съединените щати и Русия ще загърбят различията си, за да постигнат мир в Сирия, прогнозира в предаването „Събота 150“ арабистът-историк Емил Ценков:

Очевидно е, че на регионално равнище и най-вече на международно равнище се достигна до едни консенсус, че военното решение на сирийската криза е безперспективно. Оттук насетне остава единствено пътят на дипломацията и на политическите решения. Все пак, аз мисля, че едно взаимодействие между Русия и САЩ е възможно по Сирия, което не отменя техните дълбоки противоречия в други сфери на международните отношения. Тези две велики сили заложиха своя авторитет затова – първо върху започването на тези преговори и второ – за отстраняване на евентуалните пречки, които биха абортирали, така да се каже, планирания за шест месеца преговорен процес. От самото начало, ми се струва, е постигнато споразумение между тези сили, които могат да оказват решаващо влияние и върху регионалните сили, и вътре в различните страни на сирийската криза, че няма да бъде допуснато провалянето им, поради разминаване на някакви второстепенни интереси.

Главната организация на сирийската опозиция, която отказа да участва в започналите вчера мирни преговори в Женева, съобщи, че ще пристигне днес за "предварителни разговори". Преговорите са под егидата на ООН.

За да се включат в преки преговори, опозиционните групировки поставят като условие да спре руската операция в Сирия и да се осигури хуманитарен достъп до обсадените от армията райони.

Ценков коментира още и ролята на Иран:

Само преди 10 дни се появиха силни притеснения, че Близкият Изток отива към една въоръжена конфронтация между Иран и Саудитска Арабия. Преди това Иран беше възприеман като „световна заплаха“ за световния мир и най-вече за Близкия Изток, каза той и добави:

На този фон изминалите дни показаха едно необичайно съживяване между Иран и водещи западни държави, и като че ли тази заплаха никога не я е имало, като че ли става дума за едни балон, който се пукна внезапно. И всичко това благодарение на една много конструктивна, американска, дипломатическа игра, която доведе до ядреното споразумение на с Техеран. Това не означава, че Иран е възприет от международната общност безрезервно и сме изгладили всичките си противоречия с тази държава.

Ценков каза още, че позициите на Иран по сирийската криза са в конфликт с позициите на Рияд и частично с тези на Анкара:

Предстои една много интинзивна дипломатико-политичесчка дейност, и за съжаление, вероятно сраженията в Сирия няма да бъдат прекратени. А те не могат да бъдат прекратени, защото паралелно с мирните преговори, ще се води борба срещу терористите.

След вдигането на санкциите между Москва и Техеран, отношенията помежду им започнаха възходящо да се изграждат. Те имат общ поглед върху сирийската криза и как тя трябва да се реши. При посещението си в Москва иранският заместник-министър на външните работи Хюсейн Амир Абдуллахян заяви, че няма определена граница между сирийската опозиция и групировката "Ислямска държава". Хюсейн Амир Абдуллахян коментира и плана, който Техеран представи за решаванетона сирийската криза:

Планът бе утвърден върху основата на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН във всички етапи от развитието му. Координрахме въпроса с политическите власти в Сирия. При посещението си в дамаск иранският министър на външните работи разговаря със сирийското ръководство и сега ще работим върху реализирането на иранския план. Той се състои от четири точки и трябва да бъде реализиран с подкрепата на международната общност.

Отговорът на въпроса, дали Русия взема страната на шийтското разклонение в Исляма, сближавайки се с Иран и подкрепяйки Башар Асад в Сирия, противопоставяйки се на сунитското направление, предстои да стане ясен. Повечето от експертите обаче предупреждават да се действа внимателно и да се помни мисълта на специалиста по Близкия изток Евгений Примаков, че "Изтокът е деликатна работа".

В звуковия файл може да чуете интервюто на Ангел Григоров с Емил Ценков и репортажа на кореспондента на БНР в Москва - Николай Кръстев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!