ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Издирват още трима украинци за съучастие в стрелбата срещу Алексей Петров

Снимка: БГНЕС

Още трима украински граждани са издирвани чрез Интерпол за съучастие в стрелбата срещу Алексей Петров през миналата есен. Това са Артьом Темпинский, Максим Чорний и Йевен Балков. Организатор на групата за мокри поръчки е Роман Логвиненко, също украинец, но с български единен граждански номер и постоянен адрес в Пловдив.

Групата е подготвяла удара близо година и половина, съобщи заместник главният прокурор Борислав Сарафов. От месец нейните членове са били известни на разследващите, но имената им са били пазени в тайна до вторник вечерта, когато съдът остави Логвиненко за постоянно в ареста.

Прокурор Сарафов не изключи кръгът на обвиняемите да се разшири: 


Въпреки че работя повече от 20 години, не съм срещал по-перфектна, по-професионална работа, без никаква емоция. Те просто са подходили с професионално отношение към задачата, която са им били поставили. Както Алексей Петров, така и неговият шофьор не са мъртви, а са се спасили само и единствено благодарение на техния късмет. 

Прокурор Сарафов посочи, че методите на следене и проучване и подбраното оръжие говорят за изключителен професионализъм от страна на обвиняемите към набелязаната жертва: 

Установили са напълно нейните навици, начин на живот, на придвижване, на охрана. Проучили са абсолютно всички особености на терена, като са се камуфлирали както като клошари, така и със специално камуфлажно облекло. Подбрали са единственото възможно оръжие, което би могло да доведе до смъртта на набелязания от тях обект, а именно противотанкови гранатомети.

Разполагаме с имена, фотоснимки и ДНК от обвиняемите от различни предмети, включително от гранатометите, разполагаме със свидетелски показания и други веществени доказателства, увери заместник главният прокурор.

Двама явни свидетели, дали показания, са включени в програмата за защита на свидетелите. Тези свидетели, по думите на прокурора, разкриват напълно фактическата обстановка и организацията на покушението.

Пътуващите в бронирания автомобил са оцелели само и единствено поради косото попадение на снарядите и излязлата навън ударна вълна, обясни Борислав Сарафов:

Снарядите са се взривили, те не могат да не се взривят, взривната сила на противотанковия снаряд е била насочена и се е приплъзнала покрай челното стъкло на автомобила, ударната вълна не е проникнала вътре. Ако попадението беше само с няколко градуса обратен наклон, пътуващите не биха оцелели. Тези гранатомети и тези снаряди са подготвени да взривяват танкове.

Потвърдено беше, че се е стреляло с гранатомети българско производство:

Същите действително са произведени в България. Те обаче са по поръчка за съветската армия, изнесени са от страната и в последствие са внесени от извършителите - каза главният секретар на МВР Георги Костов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!