ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Синан Мухамед: Сирийската криза няма да се реши без представители на Западен Кюрдистан

Синан Мухамед
Снимка: Николай Кръстев

С викове "Да живее Кюрдистан", "Рожави" и "Апо" в присъствието на представителя на Западен Кюрдистан за Европа и Америка Синан Мухамед в Москва бе открито представителство на Рожавия – населения с кюрди регион в Северна Сирия. Въпреки че представителството няма да има правомощията на посолство, а ще функционира като неправителствена организация, появата му се смята за симптоматична. 

Сирийските кюрди се чувстват пренебрегнати заради изолирането им от започналите в Женева вътрешносирийски преговори, затова търсят възможности да представят своята позиция по конфликта в Сирия и борбата им срещу терористичната групировка ИДИЛ. Кюрдите в Сирия съставляват 10% от населението на страната. Подобни представителства има вече в няколко западноевропейски държави и откриването на представителство на Западен Кюрдистан в Москва е съвсем закономерно, каза Синан Мухамед.

При откриването на представителството тя разгледа проблемите на сирийските кюрди в контекста на случващото се в Югоизточна Турция, където компактното кюрдско население през последните седмици е подложено на въоръжен натиск от страна на централните власти и правителствените части на Анкара.

Мухамед акцентира върху променящата се международна обстановка по решаването на Кюрдския въпрос, поставен от големите държави несправедливо встрани от дневния ред, без да бъде решен, както е било договорено след края на Първата световна война – кюрдите да имат своя собствена държава.

Всеки опит сирийската криза да се реши без участието на политическите представители на Западен Кюрдистан е обречен на провал, твърди Синан Мухамед:

И затова, ако световните фактори искат да решат сирийската криза, е необходимо по този път да бъдат привлечени ръководството  на Западен Кюрдистан и на народното събрание на демократична Сирия. Всички трябва заедно да седнем на масата на преговорите в Женева.

Още по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!