ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Елена Дорошенко: Действително прекратяване на огъня в Сирия би било огромен дипломатически пробив

Снимка: Николай Кръстев

Приветствам постигнатия договор за примирие в Сирия. Западните ни партньори започват да разбират че ролята на Русия в Сирия не деструктивна - тя помага да се запазят легитимните власти и  държавността, да се преодолее заплахата която идва от „Ислямска държава“. Това в някакъв смисъл е признание за коректността на Русия. Колко обаче ще просъществува това примирие е трудно да се каже, защото когато преговарят голямо количество страни те трудно могат да намерят общ език.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Елена Дорошенко, руски анализатор по въпросите на Близкия изток и даде за пример ситуацията в Либия, която е имала три правителства едновременно - проислямистков Триполи, в Тобрук на изток - сравнително признато от международната общност и правителството на националното единство, създадено с подкрепата на ООН, а властта реално се намира в ръцете на ислямистите и въоръжените групировки и обобщи:

Ще бъдем свидетели на огромен дипломатически пробив, ако всички успеят да се договорят и в действителност бъде наистина реализирано прекратяването на огъня в Сирия.

Често разчитаме на едно нещо, но ставаме свидетели на друго, и то само заради това, че някои елемент  е бил възприет различно от участниците в преговорите. Това задачата на дипломацията - да вижда и заобикаля тези капани.  Напълно се доверявам на Сергей Лавров.   

Има опасност част от терористите да се прехвърлят от Сирия  в Либия, изтъкна Дорошенко, според която Египет може да послужи като „буфер“ и "щит" между мигриращите ислямистки въоръжени формирования.

Кайро в лицето на своето настоящо ръководство има потенциал да се справи с  тази задача. Що се отнася до евентуалния разпад на Сирия, всичко това е много несигурно за това как биха се развили  процесите и кой, образно казано какво ще вземе.

Има много прецеденти в региона, например Ирак, когато виждаме че границите се размиват и излиза на преден план иракски Кюрдистан, което едва ли не вече почти е самостоятелна държава.

Смятам, че Русия прави всичко възможно и зависещо от нея, за да помогне да се съхрани държавността в Сирия, като единна държава.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!