ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Б. Борисов: Ултимативно в един момент мога да говоря само аз

| обновено на 01.03.16 в 13:47
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обвърза отварянето на българско-гръцката граница с ултиматума си от събота, че ако гръцките фермери не изтеглят тракторите си, той ще бойкотира предстоящата среща на върха на Европейския съюз. Министър-председателят коментира темата при поредната си инспекция в ремонтираната от години сграда на Софийския районен съд:

Надявам се повече да не си го и помислят, защото явно само този инструмент работи. Съгласно договора, когато една държава не се яви или не упълномощи друга държава, защото може само да ме замества друг премиер или канцлер, или президент, не може да се проведе съвет. Така че нашите съседи да знаят, че това им е било за последно. В момента, в който пак ни затворят границата, изпращаме писмо, че няма да участваме в съвета. Да дойдат колегите ми и да видят на границата какво правят. Благодаря им, че ме разбраха правилно.

На въпрос дали всичко лично трябва да решава в държавата, Борисов каза, че министрите от кабинета "работят много", но:

Ултимативно в един момент мога да говоря само аз.

По повод поредицата от спрени обществени поръчки, Борисов заяви, че е спокоен за спрените обществени поръчки – засега за близо един милиард и седемстотин лева, и не очаква дела за неустойки:

Те са спрени по законосъобразен начин.

Премиерът даде пример с магистрала "Струма" – поръчка, която се обжалвала от фирма, която никога не се е занимавала с тази дейност. Предполагам, че това е отмъщение, каза той и за пореден път обясни, че всичко е било законно – и самите обществени поръчки, и спирането им:

Да, но и са спрени по законосъобразен начин. Това, че някой администратор е преценил по този начин и е провел поръчката, затова съм аз, като може да се направи по-добре и по-евтино, да се намесвам.

Борисов каза, че "този администратор" сигурно няма да остане на работа и допълни:

Естествено инспекторатите съм ги пратил, за да могат да ги убедят защо така са направили. Както виждате, отиват си шефове на агенции един по един.

Разликата с инспекцията през лятото беше, че този път вместо Христо Иванов домакин беше правосъдният министър Екатерина Захариева. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов не присъстваше, макар първоначално да се знаеше, че той също ще наблюдава тази инспекция. В по-късен коментар Панов поясни, че според него инспекцията на строително-монтажните дейности е минала добре и без него.

След обиколката на все още ремонтиращата се съдебна сграда Борисов получи обещание, че ремонтът ще приключи до края на март, а обзавеждането и пренасянето до края на годината. Сумата, необходима за това, 8 милиона лева – малко над 5 милиона за съда и малко над 2 милиона за прокуратурата, не се хареса на финансовия министър Владислав Горанов, въпреки казаното от премиера, че от приходите от борбата с контрабандата да осигурили допълнителни 961 милиона лева:

Направете я така, защото публична ще стане много смешно. Направите поръчки и с един стол да има разлика, за един и същ или нещо… така че да не ме питат, ще спрете ли поръчката на съда или на прокуратурата, каза Борисов.

Министър Горанов заяви:
Темата тук е, че ще осигурим нужните условия, но няма да е толкова безкритично, колкото им се иска на колегите. Ще прегледаме какво се е заложило в тази сметка, защото така или иначе това са обществени пари, не са мои, затова водим и
 този дебат. Пред камерите е малко по-артистично, иначе имаме добра комуникация с колегите от съдебната власт. Ще го направим, както трябва.

Подробности от разговора при инспекцията между премиера Бойко Борисов, председателя на Софийския районен съд Методи Лавов и главния прокурор Сотир Цацаров с намесата на финансовия министър Владислав Горанов можете да чуете в репортажа на Силвия Великова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!