ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Лозан Панов: Който има данни за обвързаност между мен, Радан Кънев и ДСБ, да ги оповести публично

Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова  всеки, който има данни за обвързаност между него, Радан Кънев и Демократи за силна България, да ги оповести публично. Повод стана коментар на премиера Бойко Борисов, че Софийският градски съд и Върховният касационен съд били свързани с ДСБ.

Единственото общо между себе си и Кънев Лозан Панов видя в категоричното виждане и на двамата, че съдебната система се нуждае от радикална реформа, която обаче с последните промени в Конституцията не са осигурили:


Ако това е критерий, по който ме свързват с когото и да било, нека така да бъде, но това е принципна позиция. Ако има някакви факти и обстоятелства, които сочат за това, че от момента, в който съм председател на ВКС, имам нещо общо с ДСБ в случая, моля нека да се изтъкнат и да се посочат, за да мога спокойно да си върша работата. Ако има такива факти и обстоятелства, например дела, по които господин Кънев е участвал, и по който аз съм участвал или съм въздействал за решаването на такива дела, нека да се посочат, ще си поема отговорността, ако това наистина е така, но за да мога да продължа да работя спокойно, не твърденията, а фактите трябва да бъдат излагани. Съдът не е на никого, нито на ГЕРБ, нито на ДСБ.

Лозан Панов обеща и занапред и независимо от коментарите, които може това да предизвика, да повтаря, че е грешка решението за квотното съотношение между съдии и прокурори в парламентарната квота. Именно по линия на дълбочината на съдебната реформа Лозан Панов призна за различия между себе си и главният прокурор, но уточни, че между двамата няма никакви лични проблеми.

Представянето на факти за негова евентуална зависимост с ДСБ председателят на ВКС поиска с аргумента, че обратното му пречи да си върши работата начело на върховната съдебна инстанция. Съдия номер едно отказа да коментира по същество думите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че съдията, който го е осъдил на четири години затвор, после е направил кариера именно по време на мандата на Лозан Панов, начело на ВКС. Не се съгласи да коментира и думите на главния прокурор, че за оправдателните присъди трябва да се пита не само прокуратурата и съда, каза само: 

Разбрах, че господин Цветанов смята, че прокуратурата е била заблудена за неговите дела, но не разбрах дали съдът е бил справедлив. Не бих искал да участвам в театър на абсурда, но така или иначе съм въвлечен в него и ще кажа само, че не съм човекът, който кадрува в съдебната система. По същия начин някой може да каже, че съм човек, обвързан с ГЕРБ, защото отмяната на осъдителната присъда стана в момент, в който вече аз съм председател на ВКС.

Той допълни:

Оказа се, че прокуратурата е била заблудена. Не разбрах само дали съдебният акт, окончателният, е справедлив. Това е важният въпрос, защото когато някой е оправдан, а след това отново започва този тип на говорене против съдебните институции, това не е в полза за никого. Това ерозира доверието във всички институции, не само съдебните.

Панов напомни, че именно ВКС оправда окончателно бившия вътрешен министър, което, попита риторично, означава ли, че съм човек на ГЕРБ?


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!