ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Михаил Богданов: Кюрдите в Сирия трябва да имат равни права с другите ѝ граждани

| обновено на 12.03.16 в 12:37
Снимка: Николай Кръстев

Ситуацията в Сирия остава сложна и по тази причина стратегията ни е поставена върху четири направления. Те са свързани с промяна в хуманитарната ситуация, прекратяването на огъня  и консолидирането на борбата против групировките "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра". Четвъртото направление е развитието на политическия процес, който да доведе до реформи в Сирия, свързани с прекратяването на конфликта в страната. Това каза в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" заместник-външният министър на Русия Михаил Богданов, специален представител на Владимир Путин за Близкия изток:

Според мен най-главното сега е, че се постигна прекратяване на огъня. По този въпрос Русия и САЩ имат взаимодействие помежду си, най-вече чрез интензивен обмен на информация за наблюдението и спазването на примирието. Според нас обстановката се подобрява и трябва да се мисли за политическо решение на въпроса.

Обстрелът на позиции на сирийските кюрдски сили от Турската страна предизвиква загриженост в Русия, коментира дипломатът:

Считаме, че кюрдите, като граждани на Сирия, трябва да бъдат въвлечени в политическия процес. Интересите им трябва да се взимат под внимание в междусирийските преговори. Те трябва да са партньори в общата борба срещу терористите. Кюрдският фактор е много важен и смятам, че те трябва да имат същите равни права като гражданите на Сирия, както и останалите представители на отделните етнически и религиозни групи. 

Упреците в западни медии, че Русия атакува цивилно население и деца в Сирия това трябва да бъдат възприемани като елемент от информационната война, коментира заместник-външният министър на Русия:

Искам да подчертая, че Русия има сериозна система на обмен на информация за това къде се намират терористите или групи на въоръжената сирийска патриотична опозиция. Руските въоръжени сили работят по карти, както и с данни от въздушното и космическото разузнаване.

Сирия трябва да бъде светска държава единна в териториален и суверенен план, където ще се спазват правата на всички религиозни групи, категоричен е Богданов. 

Това са принципите, върху които се опираме по въпроса за това как трябва да изглежда Сирия. Очертани са етапите на политическите процеси, които включват създаването на коалиционно правителство или ако искате на националното единство, което ще бъде формирано от противници на Башар Асад. Една от задачите на това правителство ще е да подготви новата конституция на Сирия. 

Дали досегашният президент Башар Асад има място в следвоенна Сирия, ще решат самите сирийци. Ние в Русия казваме, че не можем нито да назначим или пък да уволним президента на трета страна. Никой няма да право да се намесва и в нашите вътрешни въпроси. Изборите трябва да бъдат свободни и открити и да се проведат под контрола на международната общност, за да няма после съмнения за провеждането им, както и за резултатите от тях. 

Интервюто на Николай Кръстев с Михаил Богданов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!