ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Деца със зрителни увреждания от училище "Луи Брайл" показват театрални умения

Снимка: http://soudnzsofia.bg/

Театрална група от училище  за деца с намалено зрение "Луи Брайл" ще представи в петък в столицата какво са научили в продължение на година и половина след актьорски упражнения у нас и в чужбина. Уменията са придобити с помощта на средствата по европейски проект, но по важното е, че децата, с помощта на изкуството, са преодолели редица дефицити и са придобили ново самочувствие.

Зорница Станева от Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество разказва:

Преди малко повече от 2 години в нашата организация имаше стажант от Италия, който трябваше да учи за проектен мениджър. Помолих  го да сподели с мен нещо, което би желал да види. Тогава той сподели за една практика,на която  е станал свидетел в Палермо - театрална работа с незрящи. Това, което сподели, че го е удивило е начинът, по който театърът е развил техните умения да се изразяват по-свободно и по-уверено.

Групите са международни, а всички участници имат зрителни увреждания и имат нужда да подобрят самочувствието си:

Първоначално фокусът беше върху т.нар. национални уъркшопи. Ние имахме сформирана група в училище „Луи Брайл“, с която работихме и в период от 11 месеца направихме 30 срещи. Имахме една група във Велико Търново, една в Англия, в Уелс. Всичките деца са със зрителни увреждания, с различна степен на увреждане.

В междунородния уъркшоп театралните умения не се фокусират върху определени постановки, а върху различни житейски ситуации, разказа още Зорница Станева.

Проектът е по програма Еразъм + на Центъра за развитие на човешките ресурси.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!