ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

България последна в ЕС въвежда оценка на здравните технологии

Снимка: michaelshouse.com
Въвеждането на оценка на здравните технологии в България раздели участниците в дискусия по темата. България е последната държава от Европейския съюз, която въвежда оценка на здравните технологии. У нас за първи път 17 лекарства вече са подадени към Комисията за оценка на здравните технолгии.

Оценката  на лекарствените продукти и на тези които се включват за заплащане от НЗОК, означава " пари срещу стойност". Методът е въведен във Великобритания, Франция, Германия. Това означава  да имаме механизъм, който да ни помага да харчим толкова пари за лекарствени продукти, спрямо година удължен човешки живот.

За България наредбата определя 36 хиляди лева за една спечелена година живот на болен, обясни проф.Петко Салчев от Националния център по обществено здраве и анализи.

Нредбата за оценка на здравните технологии, обаче не се приема еднозначно. Фармацевтичния бизнес признава ползите от това да има оценка на здравните технологии, но смята, че има редица спънки при въвеждането като липсата на електронно здравеопазване и  регистри на заболяванията.

Днес станя ясно, че е сформирана работна група, която в преговори с Министерството на здравеопазването трябва да развие оценката на здравните технолгии, така че при прилагането му в България да се оценят ползите от него, наред с тези на иновативните медикаменти.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.
 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!