ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Делото за сградата - убиец на ул. "Алабин" в София не тръгна по същество

| обновено на 07.07.16 в 18:07
Снимка: БГНЕС

Делото за рухналата преди десет години сграда на столичната улица "Алабин" не успя да тръгне по същество. Следващото заседание е през октомври, когато бащата на едното от двете загинали при инцидента момичета трябва да успее да организира защитата си. 
Заради продължителното разследване, случаят се определя като пример за бавно правосъдие

Според обвинителния акт през септември 2006 година при ремонтни дейности сградата на улица "Алабин" падна върху автомобила на Деница Ченишева и Петрина Христова. Двете жени загинаха на място. Последва 10-годишно разследване, по време на което се смениха петима прокурори, един дори пожела да приключи случая заради липса на физически отговорно за трагедията лице. Съдът отмени преди три години прекратяването на делото и то започна отначало.

Днес на подсъдимата скамейка застанаха собственикът на сградата Георги Кирчев, Петър Петров, който е трябвало да контролира ремонта, Николай Симеонов - управител на фирмата за архитектура. Манчо Иванов - собственикът на фирмата, която е извършвала ремонтните действия, е задочният подсъдим. Всички те ще отговарят за причиняването на смъртта на двете млади жени поради незнание или немарливо изпълнение на работата.

След като се оказа, че бащата на Петрина не е готов с документите, за да бъде конституиран в процеса като частен обвинител и граждански ищец, съдът така и не успя да даде ход на делото по същество. Дело, което се превърна в символ на бавното правосъдие.

Страните коментираха решението на съда. Според адвоката на подсъдимите това е съвсем обичайна процедура. Той коментира още, че не подсъдимите, а институциите трябва да бъдат на подсъдимата скамейка, тъй като са позволили сградата да стигне в състоянието, в което рухна през 2006 година.

Според Александра Ченишева - майка на Деница, това е поредното доказателство колко бавно се развива правосъдието у нас и как институциите не бранят правата на гражданите:

Спомням си за първите двама прокурори, които искаха да приключат делото със заключение, че сградата се е самосрутила. Следствието и следващите прокурори казаха, че не е така, каза Ченишева и допълни, че според нея определено е имало натиск да не се стига до дело:

В лицето на двама прокурори Чавдар Ангелов и Първолета Никова. Те точно за това работиха, да няма дело. Заболя ме от това, че институцията не стои зад гърба ни. Тя защитава явно престъпниците в тази страна. Надявам се да компенсират за тези десет години поне с правилен изход от това дело.

Съдия  Величка Маринова ще направи втори опит да даде ход на делото на 11 октомври. Време дадено на бащата на Петрина за да организира защитата си, за да бъде конституиран като частен обвинител и граждански ищец.

Детайли по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!