ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ВАС върна стандарта за спешната помощ при болниците

Снимка: БГНЕС

Новият стандарт за спешна медицина в частта за болниците ограничава правата на пациентите и решението на Върховния административен съд (ВАС) да отмени стандарта в тази част е в полза на болните. Това каза пред "Хоризонт" д-р Николай Болтаджиев от "Национално сдружение на частните болници". Делото беше заведено по жалба на сдруженията "Българска болнична асоциация", "Център за защита правата в здравеопазването“, сдруженията на частните и общинските болници. От организациите посочиха, че новите завишени изисквания за спешните отделения целят няколко болници да усвоят милиони европейски средства по програмата.

Въпреки че МЗ удължи срока за влизане на медицинския стандарт за спешност в болниците, защото до момента нито една болница не отговаря на критериите, сега съдът я отмени в тази част, посочи д-р Болтаджиев: 

Основните причини са посочени в решението на съда. Изискването на глава четвърта, която касае болничната помощ, води до ограничаване на конкуренцията. От своя страна ограничената конкуренция и начинът, по който трябва да се направят тези спешни отделения, ще наруши правата на пациентите. Това констатира съдът. Има и процесуални нарушения при издаване на този стандарт. Той няма мотиви, каквито са задължителни за всяка една наредба, няма финансова обосновка. В мотивите е писано единствено, че няма да се отрази на бюджета на държавата.

Според Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването нито една болница нямаше да може да сключи договор със Здравната каса за спешност:

Изискванията, които записаха към болниците, не могат да бъдат изпълнени от нито една болница. Ако бъде приложен, както е приет медицинският стандарт, нито една болница нямаше да може да сключи договор със Здравната каса за т.нар. "трети нива на компетентност". Болните нямаше да има къде да се оперират, тъй като изискването на медицинския стандарт е, ако болницата не отговаря на медицинския стандарт за спешна помощ, тя да не може да сключи договори за отделенията си за най-високите нива на компетентност. Има едни интереси да се похарчат няколко десетки милиона европейски пари, свързани със спешната помощ. От този медицински стандарт зависи как ще се разпределят тези десетки милиона евро, затова най-заинтересованите от това разпределение яростно го защитаваха.

Решението може да се обжалва от МЗ в 14-дневен срок пред 5-членен състав на ВАС.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Гергана Хрисчева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!