ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Расте потреблението на бира в стъклени бутилки

Снимка: БГНЕС
73 литра бира е консумацията на човек за миналата година. Сериозен принос за това имат и дамите. По количество изпита бира сме в "златната среда" на европейската класация. Расте предпочитанието към бирата в стъкло. Това гласят данните на пивоварите за последната година.

Лято, високи температури, ваканции и горещи спортни страсти. Каква по-добра предпоставка от това за представителното количество изпита бира? У нас се започва от сутринта и се пие до... следващата сутрин. Поне от най-верните почитатели на пивото.

Все пак най-големите почитатели на бирата са в Русе и Монтана. От началото на годината двата града не могат да си разделят първенството в импровизираната класация на пивоварите:

Най-често бира се пие в Русе - 13 пъти месечно, в Монтана - 11 пъти месечно. Неизменно между Русе и Монтана в това отношение има малка конкуренция и ту едните са на първо място, ту другите.В Плевен и Бургас се пие бира 10 пъти месечно. През последната една година се вижда една нова вълна, една нова тенденция, появата на пазара на непастьоризираното и нефилтрираното пиво.

Може би и заради иновативните форми през последните години расте потреблението на бира в стъклени бутилки, казва още Ивана Радомирова - изпълнителен директор на Съюза на пивоварите.

Възражда се интересът към класическото светло пиво за сметка на сайдерите, които доскоро опитваха да се налагат на пазара. Предпочитано е пивото вкъщи, сред семейството или с приятели, вместо навън - в заведенията. Ивана Радомирова коментира как спортните събития на лятото влияят на тенденцията:

Бирата и футболът вървят ръка за ръка, така че действително бирата е едно подходящо питие за дългите вечери пред телевизионния екран, защото е ниско алкохолна, хидратира. В пивото водата е около 90-92%. Хмелът има леко успокоително въздействие и в него има вещества, които убиват микроорганизмите. Това е причината по време на чумни епидемии в Средновековието пивоварите да не са боледували.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!