ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Получена е Европейска заповед за арест срещу Мурад Хамид

Ако делото приключи в сряда, до 10 дни Хамид ще бъде върнат във Франция, прогнозира Силвия Великова

| обновено на 08.08.16 в 13:51
Румяна Арнаудова
Снимка: БГНЕС
Задържаният зет на един от атентаторите срещу френското списание "Шарли ебдо" е влязъл в България с влак от Сърбия, като е декларирал, че идва за едноседмична почивка. Два дена по-късно Мурад Хамид напуска безпроблемно страната, но е задържан от граничните власти на Турция и върнат у нас, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова:

Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" дава единствено информацията, че лицето е било върнато, тъй като има данни, че е пътуващ боец. Отправили са предупреждение, че се касае за изключително опасно лице, както и че има забрана за влизане в Турция за срок от пет години.


Ден след задържането на Мурад Хамид у нас е получена Европейска заповед за арест, по съществото на която Софийският градски съд ще се произнесе в сряда:


Извършвало е дейност, свързана с тероризъм, като е участвало в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове. Това е основанието, което е заложено във френската Европейска заповед за арест.


Ако в сряда делото приключи по същество и няма протести и обжалвания срещу решенията, до 10 дни Мурад Хамид по специална процедура, която ще бъде уточнена между българските и френските власти, ще бъде върнат във Франция, прогнозира журналистът Силвия Великова. Има доста въпроси, на които в прокуратурата нямат отговор
, подчерта Великова. Чуйте ги в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!