ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Уникален метод спасява стотици архивни книги и документи

Снимка: Гергана Хрисчева

Десетки издания от отдела по ориенталистика на Националната библиотека "Св. св. Свети Кирил и Методий" и Българския исторически архив за първи път ще бъдат консервирани по екологичен западноевропейски метод за възстановяване и съхраняване. Това съобщи за „Хоризонт“ директорът на библиотеката доц. Красимира Александрова.

Това се случва с помощта на експерти от Висшето училище по библиотекознание и информационни технологии и фирма за съхранение и опазване на културното наследство. Целта е опазването на културното наследство да стане по изключително щадящ метод – т. нар. аноксия, която позволява уникалните книги и документи да получат шанс за по-дълъг живот.

Документите от ориенталската сбирка са в изключително тежко състояние. Методът може да бъде както животоспасяващ за книгата, така и да се използва за профилактика на нейното текущо състояние, разказват специалистите.

Османският архив на библиотеката е третият по големина в света или около 1 милион листа, представени в около 500 хиляди архивни единици.

Преминавайки през обработка по уникалния метод, документите след това могат да бъдат дигитализирани. В Източна Европа методът все още е непознат.

Още по темата разказват инж. Искра Цветанкова и Христо Златанов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!