ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Повечето членове на ВСС са срещу проекта на правосъдното министерство за промени в НПК

Биляна Гяурова: За обществото не беше ясно защо се създаде Специализираният наказателен съд

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Започва последната година от мандата на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Днешното заседание на ВСС започна с остра критика срещу проекта за Наказателно-процесуален кодекс на правосъдното министерство. Мнозинството във Висшия съдебен съвет се обяви против прехвърляне на делата срещу магистрати, депутати и министри в специализираните съдилища. Такова предложение направи Министерството на правосъдието с промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

Според повечето от съдебните кадровици подобна промяна противоречи на Конституцията.

Против подобно изменение вече се обяви и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Според Съдия номер едно, рокадата изглежда като опит да се заобиколи Софийският градски съд, чийто председател Калоян Топалов е често крититикуван от ВСС. В присъствието на Панов, но в отсъствието на главния прокурор Сотир Цацаров, срещу тази новост в НПК днес се обявиха още 13 от съдебните кадровици. С два ключови аргумента: съд за персони, а не за престъпления, съдържа елементи на извънредност, а това е нарушение на Конституцията; промените в процесуалните закони задължително трябва да бъдат предхождани от анализ на съдебните структури, защото другото изглежда като начин за решаване на конюнктурни политически задачи.

Един от малцината "за" прехвърлянето на ключовите дела от Градския в специализарания съд беше Галя Георгиева, според която целта на промяната била - да се наруши монополът на Софийския градски съд.

Преди 5 години не стана ясно на обществото защо се създава този Специализиран наказателен съд и прикрепената към него Специализирана прокуратура. Това коментира в предаването "12+3" на програма "Хоризонт" директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова:

Имаше много сериозни критики, че това е един съд, който е на ръба да бъде противоконституционен, защото неговите функции бяха доста неясни. Впоследствие се разбра, че той и прокуратурата ще се занимават с разследване на дела и осъждане на лица, които са участвали предимно в организирани престъпни групи.

Гяурова попита в чия полза работи разтоварването на Софийския градски съд от делата срещу министри, магистрати и депутати:

Дали работят в полза на обществото, или отново се правят едни промени с оглед на конкретни личности и с оглед на това, че за пръв път най-важният съд в страната е с ръководство, за което може да се каже, че е почтено и което се опитва да изтрие и да изчисти мръсотията, натрупана в този съд за последните 10-15 години. Всички знаем, че съдът е този, който, използвайки закона с цялата негова строгост, трябва да следи за крехкия баланс между обществената и институционалната справедливост. Факт е, че Специализираният наказателен съд по никакъв начин не намери този баланс.


Цялото интервю с Биляна Гяурова можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!