ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Дълго чаканият Закон за равнопоставеност не може да решава проблеми

| обновено на 31.10.16 в 12:13

Законът за равнопоставеност между жените и мъжете е факт от пролетта на тази година. Във всички обсъждания на законопроекта през последните 15 години участваха много неправителствени организации. Сега, когато той е действащ, се очаква да заработи и да доведе до нещо повече от държавни политики, които формулира на този етап.

В "Радиоприемница" събрахме мненията на НПО сектора и на експерт по антидискриминационно право.

Законът за равнопоставеност на жените и мъжете е в джобен вариант, включва само държавните политики, които уреждат равнопоставеност не жените и мъжете, но не урежда конкретните отношения за равнопоставеност. Освен това няма отделно регулиране на отношения , които да обуславят права, задължения и санкции. Това означава, че този закон не може да решава проблеми и да постигне реална равнопоставеност - коментар на Геновева Тишева от Българския център за джендър изследвания, която гостува в предаването "Радиоприемница".


Адвокат Анели Чобанова, която е бивш член на КЗД и народен представител в 39 Парламент, коментира Закона за равнопоставеност между жените и мъжете в "Радиоприемница" така:

"Считам,че с този закон равнопоставеност не може да се постигне, защото в него не е заложен механизъм за налагане на санкция. Ако трябваше да се прокарва някакъв подобен проект на закон, той трябваше да бъде за равенство на половете, защото вече в европейската практика е установено, че има повече от женски и мъжки пол. Този закон не беше необходим, защото дублира функции от Закона за защита от дискриминация. Той има декларативен характер".


Според Надежда Дерменджиева - председател на Българския фонд на жените след дълга борба на неправителствения сектор и женските организации с институциите, този закон е добра първа стъпка, добро послание и ангажимент, но е рамков. Той трябва да е широкообхватен, да не включва само държавната администрация, а цялото общество, образователните институции, да има насърчителни мерки.

Мнение изрази и Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет, който в ефира на Радио София обърна внимание на образованието, което според него трябва да обяснява равнопоставеността между половете. Тези въпроси трябва да бъдат интегрирани в ранна възраст в цялото учебно съдържание. Формалното законово равенство между хората е първа крачка, но ние трябва да възпитаваме джендър ценности.

Според Надежда Дерменджиева в училище трябва да бъде въведен джендър предмет, в който да се изучават стереотипи, толерантност, дискриминация и различия. Освен това трябва да се "оджендерят" предметите в училище.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия