ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Страдащи от ревматоидни заболявания поискаха ускорен достъп до съвременна биотерапия

Засегнати от ревматоидни проблеми у нас са около 100 хиляди души

| обновено на 02.11.16 в 11:18
Снимка: БГНЕС

Представители на пациентски организации поискаха от правителството ускорен достъп до съвременната биологична терапия за страдащите от ревматоидни заболявания, както и достъп до по-голям брой амбулаторни процедури, които да се поемат от НЗОК. В писмо до министър-председателя болните настояват за среща с представители на Здравната каса. Хората носеха скелет и увехнал букет, за да онагледят символично проблема, който им се случва твърде рано.

Албена Янева от Българското сдружение на болните от болест на Бехтерев посочи, че за година, откакто Касата плаща най-модерното лечение, изискванията за достъп до него нарастват:

Вече няколко пъти протестираме. Това е амбулаторната процедура по отпускане на биологичните лекарства за сега започващите това лечение. Процедурата е усложнена, съпроводена е с изискване за диспансеризация, а същевременно това забавя лечението на болните с около година, което за тези тежки заболявания е страшно.

От пациентските организации настояват да отпадне изискването за диспансеризация на болните, а амбулаторната процедура да излезе от болничното лечение и да влезе в извънболничната помощ, каза Роза Чеглайска от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит: 

Амбулаторната процедура е остойностена на 22 лева, проследява лечението на всеки болен, който е на тези скъпо струващи, биологични препарати. Тя не бива да бъде включвана в болничното лечение, тя е извънболнична помощ - навсякъде има ДКЦ-та, навсякъде има извънболнична помощ.

Страдащите от ревматоидни заболявания у нас са близо 100 хиляди души. Данните сочат, че много от тях са млади хора и такива в активна възраст, които се трудоустрояват, не могат да водят пълноценен живот и да работят по специалността си, ако тя изисква големи физически натоварвания. 

Още за проблемите и затруднената терапия на хората с ревматоидни заболявания ще научите от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!