ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Анджела Родел: Важно е българите да имат чувство за принадлежност, за да не бъдат погълнати

Анджела Родел
Снимка: bnt.bg

Важно е българите да имат чувство за принадлежност, защото сте малка нация и сте застрашени от по-силни съседи, които могат да ви погълнат. България има последователност в съхранението на историята и културата си. За това е необходимо да имате дълбоко чувство за идентичност - така  Анджела Родел - изпълнителен директор на Комисията "Фулбрайт" коментира традицията за "будните дни", в които изразяваме почит към книжовността и просветителите на България.

В предаването "Радиоприемница"- Анджела Родел сподели, че концепцията за ден на народните будители е близка до българофилите. Според нея идеята на празника се разминава с определянето на такива дни за почивни. Родел сподели, че дните на културното наследство трябва да са част от  програмата в училище.

Американката е известна в България като актриса, певица и преводач. Още в САЩ тя е била завладяна от българския език чрез фолклора ни. За първи път идва в нашата страна на събора на българското народно творчество в Копривщица.

Близостта й към българския език я връща по-късно като студент в Софийския университет. Родел е номинирана за на превод на романа на Георги Господинов „Физика на тъгата“ за Наградата ПЕН, която се връчва всяка година в Съединените щати за постижения в претворяването на чуждоезично произведение на английски.

Впечатлена е от романа на Ивайло Петров Хайка за вълци, който признава, че е труден в превода на диалектния колорит. Смята,че книги, които са български литературни идиоми също са сложни за превеждане. Българската литература на пазара в Америка се търси заради експерименталното писане, което разчупва моделите на конвейер, по които се твори в Щатите. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!