ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Отбелязваме Световния ден на недоносените деца

Фондация „Нашите недоносени деца" организира благотворително събитие за събиране на средства за специализиран център

| обновено на 17.11.16 в 11:25
Снимка: БГНЕС


Пациентска организация се заема с изграждането на комплексен център у нас за проследяване на децата, родени преждевременно. В България недоносено е всяко десето бебе, а 40 на сто от тези деца имат проблеми в развитието.

Тази година инициативата на Фондация "Нашите недоносени деца" е да стартира кампания за изграждане на специализиран център, каза председателят Нина Николова:

Комплексен център за проследяване на недоносените деца и техните семейства. Това, с което искаме да стартираме, е психологичната подкрепа, тоест разговори с психолози и логопед. Много се надяваме да получим голяма подкрепа от всички в обществото, от хора, които поддържат вече и подкрепят каузата години наред.

Фондация  "Нашите недоносени деца" ще се обърне към Столична община и големите фирми да подкрепят центъра:
По-тревожно е по-ниската гестационна седмица, в която се раждат децата и естествено тяхното проследяване и следболнични грижи, които за съжаление също в България липсват. Защо наистина е необходим такъв център, тъй, когато аз родих 2008 година, нямаше към кой да се обърна, не съм и мислила да търся психолог, някой, който може да ми помогне да преодолея болката.

Темата коментира в предаването  "Преди всички" на "Хоризонт" и Василка Терзийска от фондацията, която уточни, че  се предвижда в центъра да се провеждат срещи на родители, които да обменят опит, а медици да изнасят презентации: 
Надяваме се тази вечер да сме достатъчно убедителни и да привлечем към каузата си сериозни корпоративни дарители. Като цяло първоначалните разходи предполагаме, че няма да са толкова големи, защото има законови възможности да се кандидатства по Закона за общинската собственост, да се наеме жилище, помещение от Общината, където предполагам, че няма да е толкова голям наемът. Но, все пак, за да се осигурят необходимите специалисти, да се осигури необходимата информация, ще трябват едни сериозни режийни разходи месечно.

В последните 5  години се забелязва положителен напредък по отношение на информацията, която лекарите предоставят на родителите на недоносени деца, отбеляза Терзийска. В 90% от случаите преждевременното раждане идва изключително неочаквано, изтъкна Терзийска, която е убедена, че с чести прегледи и достъп до повече информация по време на бременността хората биха били по-подготвени за събитието.
 
В България всяка година над 6000 деца се раждат преждевременно. В Европа общият брой на тези бебета е над 500 000 годишно, а  в световен мащаб – 15 000 000. 

Цялото интервю с Василка Терзийска може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!